Банкеръ Weekly

Общество и политика

3.5 МЛН. ECU ИСКАМЕ ОТ ФАР ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ЕКСПРЕСБАНК И БУЛБАНК

Банковата консолидационна компания изпрати до ФАР предложението за меморандум между българското правителство и ЕС за финансиране на чуждестранните консултанти по сделките за приватизацията на БУЛБАНК и на ЕКСПРЕСБАНК. Сумата, предложена за консултанта на БУЛБАНК, е 1.4 млн. ECU, а за този на ЕКСПРЕСБАНК - 1.1 млн. ECU. До ФАР са изпратени и актуализираните тръжни документи за двете банки, както и списъкът на дванайсетте кандидати-консултанти за приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК. Очаква се през следващата седмица ФАР да одобри документите, след което едва ли ще има проблем ЕС да даде благословията си за исканото финансиране от 3.5 млн. ECU. По това време вече ще е готова и листата с кандидатите за консултанти по приватизацията на БУЛБАНК. Ако ФАР не одобри изпратените документи, БУЛБАНК и БКК сами ще финансират избора на консултант. Изпълнителният директор на банковата консолидационна компания Петър Жотев обаче заяви, че до подобен вариант едва ли ще се стигне. Той категорично отказа да назове имената на дванайсетте чуждестранни институции, кандидатствали за консултанти по продажбата на ЕКСПРЕСБАНК.


Няма смисъл да споменавам имена на големи чуждестранни банки и финансови институции, единайсет от които ще са разочаровани след избора на консултант. На Запад много държат на доброто си име и са недоволни, когато влизат в какъвто и да е списък на губещите. Подобна криворазбрана гласност може да отблъсне чуждестранните фирми от банковата приватизация в България, коментира г-н Жотев.


По-голямата част от акциите на БКК в ЕКСПРЕСБАНК ще се предложат на стратегически инвеститор, а един малък пакет ще се пласира чрез фондовата борса в България. Но за по-конкретни параметри ще може да се говори едва след приемането на приватизационната схема, предложена от чуждестранния консултант. Предположенията са това да стане до края на лятото на тази година, а до края на есента раздържавяването на ЕКСПРЕСБАНК да приключи. Според експерти в БКК намирането на чуждестранен инвеститор за ЕКСПРЕСБАНК няма да е проблем, тъй като тя е една от стабилните кредитни институции на българския финансов пазар.


Малко по-продължителен и сложен ще е процесът на приватизация на БУЛБАНК - най-голямата българска кредитна институция с огромно влияние върху финансовите пазари и икономиката на страната. В началото на май акционерният й капитал ще надхвърли 166 млрд. лева. Естествено това предполага и по-сложна приватизационна схема, при която освен постигането на максимално висока цена ще се изисква и зачитането на всички интереси, свързани с банката. Намеренията на БКК са да продаде по-голяма част от акциите на едни или двама стратегически инвеститори, а друга да пласира на българската и на международните фондови борси. Пакет от акции ще бъде предложен и на мениджърите на банката за изкупуване при преференциални условия. Предвид сложността на сделката експертите в БКК прогнозират, че БУЛБАНК ще бъде продадена не по-рано от началото на следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във