Банкеръ Daily

Общество и политика

35 български магистрати искат да са европейски делегирани прокурори

Тридесет и пет български магистрати се кандидатираха за европейски делегирани прокурори. Сред тях има само двама съдии, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Съгласно правилата за подбор на кандидати за европейски делегиран прокурор, тричленна комисия, излъчена от Прокурорската колегия на ВСС, ще прецени кои от тях отговарят на предварителните условия. Допуснатите ще бъдат изслушани и измежду тях ще бъдат избрани десет.

Решението на Прокурорската колегия ще бъде изпратено на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши чрез министъра на правосъдието и ще бъде публикувано на интернет сайта на Висшия съдебен съвет, уточняват от съдебния кадрови орган.

Първоначалната информацията беше за двама европейски делегирани прокурори за България.

За петкратно увеличения брой на българските представители в европейската прокуратура съдебните кадровици са били информирани от европейския ни представител там прокурор Теодора Георгиева. Преди време - в онлайн разговор с Лаура Кьовеши, от държавното обвинение предупредиха, че двама делегирани прокурори ще са  недостатъчни.

Според приетите правила кандидатите трябва да са действащи магистрати с поне 8 години юридически стаж и на възраст под 58 години, да имат статут на несменяемост и оценка „много добра“ от последната атестация.

Задължително е доброто владеене на английски език.

В документите си кандидат-делегираните европейски прокурори трябва да посочат какъв опит имат по дела за финансови, данъчни и  икономически престъпления и дали са работили по случаи на измама с евросредства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във