Банкеръ Daily

Общество и политика

33-ти ден на антиправителствени протести

S 250 478f1a37 2654 4d6d ac4c 6a74d76ce32d
S 250 d6c1a399 15f1 4f7a bcc3 179be6b9bd43
S 250 e009aa2a 5d03 44c6 a925 b5c8d7ec9234
S 250 fab64af4 285d 40ef b09e 6c5567c73518

В 33-ия пореден ден на антиправителствени протести на столичния площад "Независимост" се събират граждани с искания за оставки на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. В "триъгълника на властта" е спокойно. От сутринта там вече са разположени и палатките на протестиращите майки от "Системата ни убива", които бяха пред Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", но решиха да освободят кръстовището, да преместят лагера си „в знак на добра воля” и да се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет, след като почистят района. 

Блокирани остават кръстовищата пред президентството и на Орлов мост.

Един от протестиращите обяви, че чакат оставката на премиера Бойко Борисов и ще стоят там, докато я получат. Вместо това Борисов заяви, че иска оставката на президента Радев.

„"И аз искам оставката на Радев. На Христо Иванов даже не му я искам, а толкова години ми беше министър. Всеки иска оставката на някого. Затова Конституцията е казала - провеждат се избори, на тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си правят или самостоятелно, или коалиционно правителство. Ако не успеят, се дава път на втората, ако и тя не успее - на третата", коментира премиерът в отговор на журналистически въпрос за исканата оставка на кабинета "Борисов 3" от протестиращи, докато инспектираше на място борбата с огнената стихия в общините Свиленград и Тополовград

Борисов заяви още, че няма да допусне напрежение и сблъсъци на протестите. "Няма да позволя да пострада нито един протестиращ, както и нито един полицай. Ситуацията е под контрол", написа той във Фейсбук, след като посети района на пожарите до границата с Турция. И отново оповести, че е време за важни решения.

Протестиращите са очаквали днес премиерът Бойко Борисов да подаде оставка, но той не отговори на това очакване. "Склонни сме според неговите мнения, които се променят всеки един миг, и ние да променяме нашите решения. Това означава да действаме спрямо неговите решения и неговите резултати и ние по същия начин да имаме контрадействие", коментираха пред БНР недоволни от властта хора, отишли на протеста.

"Блокадите не ми пречат. Почти не идвам тук, но подкрепям протестиращите", каза гражданка. "Също ги подкрепям", присъедини се друг човек.

"Явно е доста нахален господин Борисов", отбеляза един от демонстрантите.

"Бойко Борисов с това безочие... Какво повече трябва да стане, за да си даде оставката", чудеше преминаващ покрай палатковия лагер.

Междувременно младежката организация на „Да, България” - "МлаДа България" организира "Масова оперативка за Гешев” пред столичната Съдебна палата. Демонстрантите искат оставка на главния прокурор - незабавно и сега. Според тях дневният ред на Иван Гешев не отговаря на дневния ред на обществото.

Те посрещнаха с иронични ръкопляскания акциите на прокуратурата срещу битовата престъпност, които според тях са в компетенциите на районните прокуратури и напомниха, че преди избора си Гешев е обещал борба с корупцията по високите етажи на властта.

Протестиращите добавиха, че главният прокурор трябва да работи по случаи като ЦУМ-гейт, терасата на Пламен Георгиев, подпорната стена на Алепу, къщата в Барселона, ББР и заемите за "Шиши и Вълка".

Акцията е по повод първия работен ден на Иван Гешев след отпуска, а протестиращите са поставили табла, на които всеки може да напише какви според трябва да са приоритетите на главния прокурор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във