Банкеръ Daily

Общество и политика

33% от медиците са заявили желание да се ваксинират

33% от медиците в страната са заявили желание да се ваксинират. Това съобщи д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се срещна днес с шестимата директори на РЗИ-тата, отговорници по региони за изпълнение на националния план за ваксинация. В него е разписано първо да бъдат поставени ваксини на лекарите, сестрите, санитарите и служителите на МВР.

Според Националния план за ваксиниране страната се разделя на 6 региона, като всеки един от тях има отговорник, който извършва централната логистика - РЗИ-Враца, РЗИ-Велико Търново, РЗИ-Варна, РЗИ-Бургас, РЗИ-Пловдив, РЗИ-София. Те работят в сътрудничество с ръководителя на Координационния щаб Красимир Гигов. Сред първите им задачи беше изготвянето на списък на лекарите, които ще се ваксинират.

Шефът на бургаското РЗИ д-р Паздеров обясни, че въпросните 33% медицински работници, заяви желание за ваксинация, включват от целия персонал от първа фаза – лекари, сестри, санитари, зъболекари, фармацевти и др. 

Общо за страната това са близо 37 000 души и 7776 в София. "Изготвянето на списъци със желаещи е за да се осигури предимство на хората в тях да получат по 2 дози от първите количества ваксина, с които страната ни ще разполага", обясни д-р Паздеров. 

Първоначалните очаквания са у нас да пристигнат 125 000 дози около Нова година. Засега не е ясно дали при липса на достатъчно желаещи медици ще се пристъпи към ваксиниране на хора и от следващите фази според ваксинационния план.

Очаква се още медици да пожелаят да бъдат ваксинирани, след като ваксината бъде официално разрешена и има публикувана характеристика на продукта. “Все пак говорим за лекари, здравни работници, които са грамотни и след излизането й, аз съм убеден, че ще има още желаещи“, коментира д-р Паздеров.

По време на ваксинацията ще действат 47 мобилни екипа в цялата страна, които ще разполагат както с хладилници за съхранение, така и с оборудван шкаф за спешни ситуации и оказване на първа помощ при евентуални нежелани реакции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във