Банкеръ Daily

Мая Манолова:

3,26 лв. ще стане цената на водата в София до 2026 г.

В края на новия петгодишен период 2022 – 2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв., но Софийска вода не представя бизнес плана. Общественото обсъждане с дружеството продължи 1 час и 10 минути, с презентация вместо бизнес план, а засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 г.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук днес, след края на общественото обсъждане със Софийска вода за новия бизнес план на дружеството.

"Основният въпрос към Софийска вода е свързан с увеличението на цената на водата. Дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно", обясни Манолова.

Пож думите й 13 от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. "Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 млн. лв. допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017 - 2021 г. и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства", каза още Манолова.

Тя допълни, че в концесионния договор на Софийска вода пише, че ниво на загуби от 33 % трябва да бъде постигнато до 2025 г., а сега отлагат за 2026 г. "Защо се отлага с една година, е другият ни въпрос", попита лидерът на "Изправи се.БГ".

Манолова изпрати сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със Софийска вода. В сигнала тя подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен.

Голяма част от клиентите на дружеството са на работа и не могат да участват в консултациите, тъй като обсъждането е в работен ден с начален час 9:00 ч. Други клиенти на дружеството нямат достъп до Интернет или не го използват, допълва Манолова в сигнала до енергийния регулатор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във