Банкеръ Weekly

Общество и политика

АКЦИОНЕРИТЕ НА БИБ И ТБ КРЕДИТ-ЕКСПРЕС СБЛИЖАВАТ ПОЗИЦИИТЕ СИ

Представители на японската фирма Интернешънъл хоспитъл сървисиз, която иска да закупи 51% в ТБ Кредит-Експрес, на Булстрад, който иска да запази 34% от акциите в банката, и на третия голям акционер в нея Лейди ВСМ се срещнаха в началото на миналата седмица с подуправителката и началничка на управление Банков надзор Емилия Миланова. Повод за разговора бе предупреждението, което Банков надзор отправи към собствениците на ТБ Кредит Експрес, на Българска инвестиционна банка и на Българска търговска индустриална банка да попълнят до края на август капиталовата си база според изискванията на Закона за банките.


В разговора големите акционери на Кредит Експрес са изложили позициите си и са запознали г-жа Миланова с мерките, които смятат да предприемат, за да попълнят капитала на търговската банка. Участниците в срещата се въздържаха от коментари, но някои реплики дават основание да се мисли, че интересите на всички страни ще бъдат зачетени и претенциите им - удовлетворени.


Много по-отзивчив се оказа главният изпълнителен директор на Българска инвестиционна банка Анастасиос Цамис (интервю с г-н Цамис - на стр. 5). Миналата седмица той и другият изпълнителен директор на банката Пеньо Хаджиев също са посетили Емилия Миланова. Те са я запознали с хода на преговорите между ЕБВР, която държи 34% от капитала на БИБ, и Търговската банка на Гърция (собственик на 26%). Гръцките банкери преговарят с ЕБВР да изкупят дела й в БИБ. Очаква се до няколко дни тези преговори да приключат успешно. Така БИБ също ще се нареди в клуба на българските банки, доминирани от гръцки капитали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във