Банкеръ Daily

Общество и политика

31 май - Световен ден за борба с тютюнопушенето

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден за борба с тютюнопушенето. Ежегодните кампании дават възможност да се повиши осведомеността относно вредните и смъртоносни последици от тютюнопушенето и вдишването на тютюнев дим, както и за спиране на тютюнопушенето под всякаква форма.

Тази година Световният ден без тютюнев дим насочва вниманието към влиянието на тютюнопушенето върху здравето на белите дробове. Кампанията призовава към действие и ефективни политики за намаляване на употребата на тютюн и тютюневи изделия.

Около 110 хиляди българи са починали през 2018 г., като близо 15 процента от тях или около 17 хиляди са били болни от някаква форма на рак. Това показват данни от анализ на Евростат за смъртността в страните на ЕС и неблагоприятното влияние върху здравето от тютюнопушенето, което е основен отключващ фактор за редица заболявания.  

През 2018 г. от рак на белите дробове за починали близо 3 300 души, като от тях 2 600 са били мъже и 700 са били жени. Така показателят за смъртност у нас от рак на белите дробове е 20 процента, като с подобни данни са още 10 европейски държави, при среден показател за ЕС за смърт от рак на белите дробове от 21 на сто.

Националният статистически институт съобщава, че у нас активни ежедневни пушачи са близо 40 процента от мъжете и 18 на сто от жените, което на практика означава, че има 1,3 милиона ежедневно пушещи българи и около 680 хиляди редовни пушачки жени.

Най-многобройна е групата на пушачите във възрастовата граница 25-44 г. - пушачи са 66 на сто от мъжете и 50 на сто от жените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във