Банкеръ Weekly

Общество и политика

СДЕЛКИ

Офшорната фирма Барек овърсиз ще купи 51% от Дружба - Пловдив. Това съобщи шефът на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Асен Дюлгеров. Ако злоупотреби с монополното си положение, Барек ще плати 500 млн. лв., а ръководството му ще отнесе 5 млн. лв. глоба. Ако не спази договора с агенцията, Комисията за защита на конкуренцията ще му наложи глоба до 20 000 щ. долара. Кипърският консорциум ще плати 20 млн. щ. дол. за пловдивското стъкларско предприятие и ще трябва да инвестира 50 млн. щ. долара в срок от пет години.


Агенцията за приватизация утвърди купувача на 51% от Оргахим АД. Русенското химическо предприятие бе продадено на малтийската фирма Уайт бим холдингс лимитед. Купувачът ще трябва да палати 8.9 млн. щ. долара, като 30% от сумата ще бъдат преведени в деня на подписването на договора. Останалата част ще бъде платена в 20-дневен срок. Оргахим има близо 30 млрд. лв. задължения, които ще плаща купувачът.


Приват - инженериг ЕООД спечели търг за продажба на 25% от капитала (933 860 акции) на Кораборемонтен завод АД Бургас. Това бе единственият кандидат, явил се на търга. Срокът за подписване на договора е две седмици. Приват - инженеринг ще заплати 555 000 щ. долара за акционерния пакет. Предприятието е специализирано в кораборемонтни дейности, както и в производството на съоръжения и резервни част за корабите. Кораборемонтният завод изнася на външния пазар 56% от продукцията си.


Северкооп - гъмза холдинг бе декласиран по време на търг за продажба на 23% от капитала на Бисер-олива АД - Стара Загора, заради нередовни документи. Победител в търга стана работническо-мениджърското дружество Бисер-олива 98. То ще плати за придобивката си общо 510 000 щ. долара. Първоначално обявената от агенцията цена бе 381 000 щ. долара. Предприятието произвежда растителни хранителни масла, соеви масла и мастилени киселини. Почти цялата му продукция се продава на вътрешния пазар.


Българското дружество Слънчев ден получи златна награда за качество в Ню Йорк. Златната статуетка представлява копие на Статуята на свободата и бе връчена на 250 компании от 40 страни.


Двадесет и седем на сто повече нощувки са продадени в престижните хотели на Слънчев ден, разположен в курорта Св. Константин и Елена, през тази година в сравнение с миналата. Туристите от Германия и Англия са се увеличили съответно с 46 и 26 процента. Значително по-малко са руските туристи. Ръководителката на отдел Маркетинг и туристическо обслужване Таня Манева обясни този факт със забраната на руското правителство руските социални фондове да субсидират почивки в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във