Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЧУТО И ВИДЯНО

Усилен строеж кипи върху красивата сграда на ING Bank - София, която се намира до Народния театър. По всичко личи, че успешната дейност на холандската банка подлежи на разширение. Все още обаче не е ясен точният архитектурен замисъл. Вестник БАНКЕРЬ подочу, че освен за приютяване на многобройните служители на банката покривната пристройка ще придаде типичен холандски вид на българския паметник на културата. Започнатият от кмета Софиянски ремонт и осъвременяване на прочутите фонтани в близост до финансовата институция, както и предстоящото посещение на шефове от централата на ING Barings в София стимулирали въображението на български архитект да създаде освен ретроизглед на сградата и разхлаждащ воден облик на принадлежащите площи.


Дали пък скоро няма да ни изненада и някой плавателен канал в стил средновековен Амстердам, който да свързва холандската банка с извисилата се наблизо Българска народна банка. Без съмнение той ще подобри комуникациите и достъпа на чуждестранните инвеститори до българската банкова система.


Разочарование и негодувание от остарялата и бюрократична образователна система в България предизвика тазгодишният изпит по математика сред кандидатстващите за най-голямото икономическо висше училище в страната - Университета за национално и световно стопанство. Математическите специалисти на УНСС забравили да напишат цялото условие на една от задачите и тя се оказала практически нерешима. Помолен за коментар, ректорът на университета професор Камен Миркович заяви, че това е пълна измислица на медиите и всъщност проблемът бил в бруталния натиск, оказван върху преподавателите в УНСС от борчески представители, които искали безпроблемно да класират децата си сред елитните специалности.


Репортерска проверка обаче показа, че е много лесно да се купят изпитните теми поне 24 часа преди конкурсната дата. И то на цени, достъпни за средностатистическия родител. Освен това гаф с изпитната тема наистина е имало. Час и половина след започването на изпита развълнувани квестори са допълнили условието на задачата и са удължили доста времетраенето на изпита.


Посещението на испанския премиер Хосе Мария Аснар в България бе съпроводено и с малък дипломатически скандал. След лекцията на г-н Аснар в хотел Кемпински българският Дон Кихот Жорж Ганчев му поиска сметка за правата на испанското население в Гибралтар. Лекият конфуз, обхванал залата, бе замазан майсторски от водещия Соломон Паси, който с усмивка прехвърли топката в ръцете на присъстващия британски посланик Роджър Гай Шорт. Като цяло обаче гостите останаха доволни от прекрасните испански вина и деликатеси. Някои от тях дори завистливо обсъждаха живота на гибралтарци, които хем се радвали на присъствието на хубави испанки, хем били със самочувствието на британски граждани. Сред поканените на лекцията високопоставени лица биеше на очи бившият български президент Желю Желев, облечен доста неглиже със силно омачкана бяла копринена риза. Това накара няколко достолепни дами да предположат, че освен бодигарда и служебната кола на г-н Желев вероятно са отнели и достъпа до ютията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във