Банкеръ Daily

След въпроси на Ивайло Мирчев стана ясно:

3000 автомобила и над 1000 шофьори в държавната администрация

Около 3000 служебни автомобили и над 1000 шофьори пряко обслужват държавните чиновници, сочи справка от 17 министерства след въпроси на депутата от „Демократична България" Ивайло Мирчев.

В качеството си на народен представител той изпрати запитване до всички министерства за ползваните от тях служебни автомобили, включително за марки, модели, година на производство, както и броя шофьори. Причината – само в Народното събрание автомобилите са над 100 при общо 240 депутати. Справката не включва институции като общините, прокуратурата, съдилищата и др. Само за обслужване на прокуратурата са купени 290 автомобила, а в Бюрото за защита на свидетели служебните автомобили са 37, от които два струват над 1 милиона лева.

„Заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен. Този брой е равен на два армейски батальона“, заяви Мирчев и добавя: „Шокиращи са за мен данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО“.

Депутатите от „Демократична България“ са приели принципна позиция да използват само при изключителна необходимост служебни коли от Народното събрание. „Тази инициатива не е плод на желание за евтин популизъм, а опит да покажем реален проблем в администрацията, след което да преминем към неговото решаване. И не, това не е най-големият проблем пред страната ни, но е много показателен за начина на мислене“, коментира още Мирчев, цитиран от пресцентъра на движението.

Отговорите на институциите са писмени и са публикувани на сайта на Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във