Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОТ ТРЕЗОРА

МОБ Свети Никола да се прекръсти на Нефтинвест - реши новото ръководство на банката. Миналата седмица то е внесло в БНБ молба за промяната на името. Очаква се БНБ да даде разрешение за това до общото събрание на банката, което е насрочено за 18 юли във Варна.


Вестник БАНКЕРЪ научи, че Зираат банкасъ е платила на ПЧБ 240 хил. щ. долара за подобренията в офиса, които затворената банка е направила в сградата на пл. Света Неделя N19 в София. Сега в него се помещава клонът на турската банка. Сградата е собственост на Светия синод, който е сключил с Зираат банкасъ десетгодишен договор за наем. По неофициални данни за този период Синодът ще получи около 1 млн. щ. долара.


Министърът на финансите Муравей Радев и представителят на Световната банка в България Томас О'Браян подписаха договор за заем от 16 млн. щ. долара, с който ще се финансира екологичното оздравяване на района около МДК Пирдоп. Заемът е 20-годишен, с петгодишен гратисен период и подлежи на одобрение от парламента.


В края на юни консолидираният държавен бюджет все още разполагаше с излишък от 41 млрд. лева. В сравнение с предишния месец излишъкът се е стопил с близо 300 млрд. лева. Централният републикански бюджет обаче е излязъл на червено с 28.7 млрд. лева. Основната причина е, че в края на юни Министерството на финансите закупи от БНБ над 140 млн. щ. долара. По-голямата част от тях - около 130 млн. щ. долара, ще бъдат използвани на 28 юли за плащането на лихвите по задълженията към Лондонския клуб. С остатъка ще се погасят задължения по главниците към Парижкия клуб, които също настъпват в края на този месец.


В БНБ е подготвен проект на наредбата за кредитния регистър, която се очаква да бъде приета през есента на тази година. Според Здравко Бальозов, директор на дирекция Статистика и оперативни анализи към управление Банково на БНБ, в регистрира, който ще се поддържа от Централната банка, задължително ще се вписват всички кредити над 100 млн. лева. В него ще се отчитат и синдикирани заеми, надвишаващи тази сума.


Тази седмица акционерите на БАНКСЕРВИЗ АД ще проведат своето редовно общо събрание. Основна тема в дискусията ще бъде стратегията за развитие на дружеството през следващите две-три години.


През юни инфлацията е минус 1.6%, съобщиха от НСИ. За първите шест месеца на тази година тя е едва 2.3%, а в бюджета за 1998 г. е заложена 18.6% инфлация. Юни е вторият месец след март тази година, когато инфлацията бе минус 0.1% и се отчете поевтиняване на живота.


Шефът на пирамидата МР Груп и изпълнителен директор на Народна инвестиционна строителна компания АД бе осъден от Варненския окръжен съд на максималното наказание за измама от десет години затвор. Само за два месеца - март и април 1995 г., фараонът е обрал от доверчивите варненци 112 686 290 лева.


На 14 юли 1998 г. Асоциацията на счетоводните къщи навършва първата си година.


Най-после Централният регистър на особените залози към Министерството на правосъдието и правната евроинтеграция получи дългоочакваното дарение от компютри и софтуер, без които е немислимо изграждането на националната мрежа, включваща и окръжните регистрационни бюра.


Според директора на регистъра Елена Петкова информационната система на Централния регистър ще заработи в началото на есента.


Управителят на БНБ Светослав Гаврийски прекрати правомощията за търговия с чуждестранна валута на едноличните търговци Универсал - Венцислав Денизов, Велинград; Универсал строй комерс-Сеси-Стоян Вушовски, Ботевград; Васил Божков-Елселве, София; Димитър Бухларски - Сияна-1, Варна, и Борислав Бойчев - АБ-Контакт, Русе.


Отнети са лицензите и на Лимит-М ЕООД, София; Родина-Турист ЕАД, София; кооперация Популярна каса, Пловдив, и кооперативна организация Приморска финансова къща, Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във