Банкеръ Weekly

Общество и политика

Чуто и видяно

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), чийто член е и България, най-после даде знак пред обществеността, че има намерение и да заработи. От огромните рекламни обяви в някои български ежедневници става ясно, че финансовата институция започва да набира персонал за своята централа в Солун. Бегъл поглед на обявите пък показва, че критериите са като за кандидатстване в структурите на Международния валутен фонд. За съжаление, ако се съди по изискванията за десетгодишен стаж, в повечето случаи в чуждестранна банка, и необходимото образование и квалификации, българите отново ще бъдат дисквалифицирани в предварителните групи.


По време на една от обедните си почивки шефът на Росексимбанк Емил Кюлев бе заобиколен внезапно от няколко отрудени банкови чиновнички. Жените вероятно искаха да засвидетелстват уважението си към видния български банкер и да го помолят за работа. На г-н Кюлев обаче явно не му бе до сладки разговори. Новината, че Централната банка е отрязала Росексимбанк от възможността за първично дилърство на ДЦК, бе завладяла мислите му и това окончателно лиши чиновничките от шанса да бъдат изслушани.


Няколко дни след случката за шеф на управление Сигурност на Росексимбанк бе назначен Красимир Петров, бивш началник на сигурността в Българо-руската инвестиционна банка. Г-н Петров, който е по-известен като шеф на отряда на баретите по времето на политическата криза през януари 1997 г., занапред ще предпазва от подобни досадни уважителни прояви стария си приятел Кюлев.


Безбройни са тайните, споделяни между четирите стени, тапицирани със синя коприна, в кабинета на гуверньора на БНБ. При напускането на синия кабинет предишният управител на Централната банка Любомир Филипов показа покрит с прах кондом, който не фигурира в инвентарните описи. Така и не стана ясно чий е интимният аксесоар и откога се въргаля в личния сейф на гуверньора.


При първото си влизане в синия кабинет като управител на БНБ Светослав Гаврийски пък с изненада открил, че долните рафтове на библиотеката от масивен орех са натъпкани със съчиненията на вожда на световната пролетарска революция Владимир Илич Ленин. Кой е наложил тази украса, също не е известно. Но по-интересното е, че нито един от предишните управители не е посмял да се освободи от Лениновите произведения и на тяхно място да сложи по-полезна за дейността му финансова литература.

Facebook logo
Бъдете с нас и във