Банкеръ Daily

Общество и политика

25 микробуса на МВР от днес са на разположение на Спешна помощ

"От днес са осигурени 25 микробуса от системата на МВР, оборудвани с шофьори и втори човек в тях, обучен на първа долекарска помощ. Те са на директно подчинение на директора на Центъра за спешна медицинска помощ - София д-р Георги Гелев". Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той добави, че в системата на Спешна помощ ще бъдат включени и всички частни линейки.

"Легла има достатъчно и в София, и в страната", уточни здравният министър. 

Той беше категоричен, че със спирането на плановите операции не се прекъсва лечението на хората, а се приоритизира. "Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора. Точно затова нямаме планов прием и планови операции. Няма да се колебая, няма да давам назад, нито ще спра да бъда решителен и да вземам бързи решение. Нито имаме време да си говорим повече, нито имаме време за търсене на компромис! Действия сега и на момента от всички в системата- - денонощно!", каза Ангелов.

Той подчерта, че  по Конституция всички болници са равни и частните болници "трябва да си направят организацията така, че да лекуват не само избрани от тях случаи, а да лекуват всички случаи. След като частната болница има разрешение за извършване на дейност, ще си направят необходимата организация".

"Законова промяна е внесена, чакам решението на депутатите", подчерта проф. Ангелов във връзка с негово предложение болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19, да не бъдат финансирани със средства от Националната здравноосигурителна каса.

Министърът на здравеопазването заяви, че здравна криза не се бори с лобита, а с единство и очаква от депутатите да се обединят около това решение, за да бъде осигурено качествено и навременно лечение на гражданите. "Богопомазани болници няма да има. Този номер няма да мине сега", категоричен беше проф. Ангелов и допълни, че всички държавни болници на територията на София вече са разкрили структури за лечение на пациенти с коронавирус.

"Утре ще тръгна по всички болници, които отказват да разкрият легла - честни и държавни, ще видите какви ще бъдат последствията за тези лечебни заведения - ясни бързи и навременни, без никакво колебание", закани се министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във