Банкеръ Daily

Общество и политика

24 ноември ще е Ден на национален траур

Утре, 24 ноември, ще бъде обявен Ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала „Струма“. Това обяви във Варна вицепремиерът Гълъб Донев.

Очаква се решението на Министерския съвет.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев днес посети дома за възрастни хора, където снощи избухна пожар и загинаха девет души.

Продължават следствените действия за пожара в старчески дом във варненското село Рояк, община Дългопол, при който снощи загинаха девет от обитателите на дома. Останалите са преместени в общински хотел в квартал Аспарухово във Варна.

Пожарът е тръгнал от покривната конструкция и е засегнал третия етаж на сградата.

Премиерът Стефан Янев е разпоредил задълбочени проверки от страна на МВР в този тип социални институции с цел по-голяма сигурност.

Министерството на труда и социалната политика в спешен порядък ще направи преглед на всички възможности за подкрепа на пострадалите хора.

Предстои да бъде направена индивидуална оценка на потребностите на настанените в хотел и по най-бързия начин те да бъдат пренасочени към други подходящи услуги, уточни пред БНР Надя Клисурска, заместник-министър на труда и социалната политика.

До момента няма сигнали за нередности в този дом за стари хора, посочи Клисурска.

​„Всички са добре за момента, нахранени, обгрижени, с лекарствата си“, увери управителят на дома Милена Мазурик пред Националното радио. 

Жертвите не са били трудно подвижни, но са били най-близо до точката на пожара, поясни Мазурик.

Седем души от персонала са били на работа по време на инцидента. „Нещата са се случили страшно бързо“, допълни тя. 

Пет екипа на пожарната са участвали в потушаването на огъня в дома за стари хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във