Банкеръ Daily

Общество и политика

24 май вече е "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност"

Депутатите прекръстиха празника 24 май. Той вече ще се нарича "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност", а не както досега - "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост".

Промяната бе приета с окончателното гласуване на поправки в Кодекса на труда. 

На първо четене от ГЕРБ подкрепиха предложението на "Обединените патриоти" 24 май да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура". Преди окончателното гласуване патриотите коригираха предложението си, като добавиха "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Според социалистите Кодексът на труда не е място за решаване на исторически спорове. А целта на предложението не е изграждане на национално самочувствие и патриотизъм, а отвличане вниманието на българското общество от проблемите в момента. Затова депутатът от БСП Георги Гьоков поиска предложението да бъде оттеглено, но мнозинството го отхвърли. "Не вандалствайте с трудовото законодателство", призова той.

Милен Михов от "Обединени патриоти", заяви, че позицията на БСП съвпада с изказване на руския президент  Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. Патриотите са категорични, че формулировката, която предлагат, е изцяло пробългарска.

"Безспорен е фактът, че българският принос към кирилицата системно е атакуван от Русия и Македония", каза Тома Биков от ГЕРБ.

"Единственото, което ще постигнете, е да се появят празници на сръбската, македонската и други азбуки", обобщи червеният депутат Таско Ерменков. Левицата настоя, преди да се промени името на празника, да се проведе широка обществена дискусия.

С промените в трудовия кодекс депутатите решиха и при постъпване на работа за пръв път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко четири месеца трудов стаж. Досега изискването беше за осем месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във