Банкеръ Daily

Общество и политика

24 000 отпаднали от училище деца са върнати в системата

Миналата година отчетохме 24 000 деца, които бяха включени допълнително в образователната система. Това каза днес в курорта "Камчия" министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в съвещание с началниците на Регионалните управления по образование.

"Усилията за включването на тези деца в образователната система са ежедневни. За връщането на децата в образователната система се разчита основно на педагогическия персонал, особено се разчита на тези специалисти, които са училища и детски гради с концентрация на деца от уязвими групи. За тях са отпуснати допълнително 25 милиона лева. Извън тези 24 000 деца, са констатирани 8000, които са заминали в чужбина", каза Вълчев, цитиран от БТА.

Министърът коментира още, че много училища са назначили допълнително образователни медиатори, които работят със семействата на отпадналите деца. Той допълни, че това не означава, че са обхванати всички деца. По думите му тези усилия трябва да бъдат перманентни по време на цялата учебна година.

Около 14 000 деца не са били намерени, за да бъдат върнати в системата, а други 10 000 са били открити, но въпреки усилията не са успели да се върнат в училище, но работата с тях продължава. Вълчев каза, че най-голямото отпадане от системата е след завършване на основно образование. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във