Банкеръ Weekly

Общество и политика

236 МЕРАКА ЗА 72 РАДИОЧЕСТОТИ

Двеста тридесет и шест кандидатури за 72 свободни честоти е крайният резултат от приключилото подаване на документи за конкурса за изграждане на регионални радиостанции. Общият брой на фирмите, закупили конкурсни документи (б.а. по 80 лв.), е 87, като 13 от тях са се отказали от участие. В столицата за 10 вакантни лиценза се борят 37 фирми. За същия брой в Пловдив и Варна кандидатите са по 33. В Бургас, Стара Загора и Велико Търново свободните честоти са по осем, а участниците са съответно 34, 26 и 25. В Русе за седем лиценза се борят 25 оператори. Най-много отпуснати честоти има за Благоевград, но желаещите там са най-малко - 23 фирми.


Списъкът с участниците в конкурса бе предаден лично на председателя на Държавната комисия по далекосъобщенията Веселин Стойков. Чрез жребий той изтегли документите на студентското радио Алма матер, кандидатстващо за лицензиране в столицата, които първи ще се проверяват. Според Стойков проверките ще приключат за около седмица. Още през август пликовете с документите ще са и в Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ), където ще се обсъждат програмните проекти на кандидатите. Всички участници ще бъдат проверени и по чл.105 от Закона за радио и телевизия, касаещ произхода на капиталите на дружествата, желаещи да станат собственици на радиостанции. Медийният съвет е решил това да стане чрез проверка в публичния фирмен регистър Делфи. Ако се установи наличието на фирми и физически лица, които се занимават с рекламна дейност или посредничество, те ще бъдат отстранени от конкурса. Забраната не се отнася при съдружие с друга медия. През септември НСРТ трябва да предоставя на Държавната комисия по далекосъобщенията писмени предложения за издаването на програмни тапии.


В последния ден за подаването на документите (31 юли) заявка за участие направи и Ринг СВ АД, собственост на известния спортен телевизионен канал Ринг плюс. Дружеството, което преди време НСРТ обяви за монополист сред спортните предавания в БНТ, кандидатства за изграждане на честота в осем региона. Смята се, че от известно време участие в него има и Мобилтел. Ако това е така и при успех на Ринг СВ, единственият български GSM-оператор ще има участие във всички медийни форми, развиващи се в страната. Компанията притежава изцяло или дялове от вестниците Стандарт, 7 дни спорт и Планета спорт, от телевизионния канал Ринг плюс, издава списание Вечно сините и разпространява ИНТЕРНЕТ чрез провайдъра М-ТЕЛ НЕТ.


Твърди се, че силни позиции в конкурса има и Агенция Атлантик ЕООД, зад която стои Центърът за изследване на демокрацията. Дружеството е собственик на провинциалните станции Атлантик и сега се бори единствено за честота на територията на столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във