Банкеръ Daily

Министър Гроздан Караджов:

2/3 от лотовете по АМ "Хемус" са строени незаконно

Тежко наследство е оставила Агенция “Пътна инфраструктура”. 100 милиона не са изплатени към фирмите за почистване и поддръжка на пътната мрежа в страната. Приоритет е казусът с АМ “Хемус” - две трети от лотовете са без строителни разрешителни, а извършеното по тях е меко казано незаконно.

Това заяви пред Нова телевизия новият министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, който поема щафетата от служебната министърка арх. Виолета Комитова.

Едно от първите действия на Караджов на поста е да възложи разработването на 4-годишна програма за цялостно обновяване на пътищата в страната - качество на пътните платна, отводняване, маркировка и мантинели.

Новият шеф на МРРБ припомни и трагедията, станала на АМ “Струма” с изгорелия македонски автобус. При инцидента загинаха десетки, а при разследването стана ясно, че пътят няма акт 16, максималната допустима скорост е била завишена без това да отговаря на изискванията.

По отношение на зимното почистване Караджов посочи - парите са разпределяни на принципа 20/80 - в началото се е давала по-малка част от сумата, а в края на годината - останалите 80%. Фирмите ще получат парите си от министерството, но след щателна проверка, заяви Караджов.

По отношение на пътната агенция пък първо трябва да се реши проблемът с неизплатените суми.

“Те не са тайна - около милиард и 100 милиона са сумите, които са натрупани досега. Става дума за един порочен модел, по който в последното десетилетие са финансирани пътищата. В началото на годината се планират 300 милиона за цялата година, при условие, че всички знаят, че това са милиард и половина лева, които са били разходени в края на година. Ха – представете си сме преизпълнили бюджета. Хайде още милиард и 200. И нито могат да се проверят реално ли са изпълнени, нито може да се контролира дали количества, или изпълнените дейности струват толкова като единични цени и съответно министерството ги е разплащало с много широки пръсти. А идеята на един министър е да пази парите на хората и да ги харчи много пестеливо”, обясни Караджов.

Регионалният министър посочи, че първо трябв да се решат тези проблеми, а след това - кардинални мерки за повишаване на “очевидно неефективната служба”.

Приоритет за новата власт е и АМ “Хемус”. Три от лотовете ще се довършат до април. Завършването й обаче ще е една от най-сложните задачи пред екипа на Караджов в МРРБ.

Регионалният министър коментира и скандала с “Дунав мост”. По думите му става дума за грубо и арогантно държание от страна на служител на БГТОЛ, нагрубявал пътник от Молдова. Караджов разпореди проверка.

“Бих искал комисия до края на работния ден във вторник да проучи всички платени такси от товарни автомобили през русенското КПП. Ще вземем засичаща се информация от другите ведомства за това колко тежкотоварни автомобили реално са влезли и излезли от България, за да сравним дали събраните тол такси от една страна и броят на реално влезлите реално товарни автомобили е един и същ. Ако има драстично разминаване в това, ще бъде първи индикатор за схема на корупция. И тогава вече ще има сериозни последици”, посочи Караджов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във