Банкеръ Daily

Общество и политика

23-ма са кандидати за европейски делегирани прокурори

Общо 23 магистрати са изявили желание за участие в процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори, които да представляват България в Европейската прокуратура. Това съобщават от пресцентъра на Висшия съдебен съвет.

От там уточняват, че документите на кандидатите - 15 прокурори, двама следователи и шестима съдии, са били депозирани в петък.

Одобрените кандидати ще бъдат изслушани от Прокурорската колегия, като членовете ѝ имат право да гласуват подкрепа за шестима от тях.

Повторение на процедурата се наложи след като европейският главен прокурор Лаура Кьовеши одобри само четирима от предложените 10 български кандидати, тъй като останалите не отговарят на критериите. 

В писмо до Прокурорската колегия европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска от България да излъчи нови шестима кандидати за европейски делегирани прокурори. Тогава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши да изчака окончателното приключване на процедурата. Въпросът, който трябва да бъде обсъден, е дали ще има нова процедура за подбор на нови шестима кандидати, или България засега ще остане с четирима европейски делегирани прокурори.

През юни Лаура посеги България и след среща с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където е била обсъдена работата на Европейската прокуратура, обяви, че започва нова процедура за подбор на  европейски делегирани прокурори от България.

Кьовеши бе на посещение у нас, за да се срещне с вече избраните четирима български ЕДП и да види дали имат нужда от нейната подкрепа в тяхната работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във