Банкеръ Daily

Веселин Тодоров:

228-те машини могат да се използват във вота само ако ЦИК разпореди

Допълнителните 228 машини за гласуване, задържани във склада с разпореждане на ЦИК, могат са се използват в предстоящите избори само ако комисията го разпореди. Това каза за БНР Веселин Тодоров - управител на „Сиела Норма“ - фирмата-доставчик на устройствата.

„Ние отговорихме на ЦИК - за сервизна и презентационна дейност. Сервизната дейност е нещо, което бихме правили, ако ЦИК ни разпореди изрично. Надяваме се да не се наложи, но е техника, която може да аварира и дефектира. И се надявам нито една да не трябва да се ползва“, обясни той.

 228-те машини са частна собственост и са в процес на придобиване от производителя им „Смартматик“, добави Тодоров.

На въпроса защо тези машини са пристигнали в страната ни заедно с останалите 1 600, управителят на „Сиела Норма“ каза, че престъпление не му е известно да е извършено.

Веселин Тодоров аргументира жалбата до прокуратурата и до съда с това, че от миналата сряда „Сиела Норма“ търпи загуби. 

Централната избирателна комисия днес ще изпрати отговор на прокуратурата след жалбата на фирмата „Сиела Норма“ за задържани 228 машини за гласуване.

По-рано от ЦИК сигнализираха МВР, че устройствата са доставени заедно с другите машини за изборите и има риск от злоупотреби.

От доставчика „Сиела Норма“ твърдят, че устройствата са частна собственост и задържането им е незаконно.

На снощното заседание на ЦИК говорителят Камелия Нейкова обясни как се е развил спорът с фирмата доставчик.

„Ние изпратихме уточняващо писмо да конкретизират за какви дейности, както твърдят, че ще се използват в България, несвързани с изборите са те, в отговор, на което получихме препис от жалба до Административния съд в София град", посочи тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във