Банкеръ Daily

Общество и политика

1965 населени места ще избират градоначалници наесен

Местна власт наесен ще се избира в 1965 населени места, стана ясно на дискусия на НСОРБ за подготовката за местни избори 2019. Това обаче не прави изборите лесни. Общините са категорични, че ще изпитат трудности на вота и заради преференциите, както и заради няколкото бюлетини, с които ще се гласува. Техни представители разговаряха днес с ръководството и членове на Централната избирателна комисия.

13 промени в Изборния кодекс са направени до момента, а вероятно утре се очаква още една и общините са готови да се справят с поредното предизвикателство. Днес правната комисия в парламента реши на местни избори да няма машинно гласуване. Такова ще има за президентски, парламентарни и европейски.

"Всеки избор е изпитание за нас", каза Силвия Георгиева, директор на УС на НСОРБ. Тя алармира за проблема с машинния вот, но изрази готовност общините да се справят. Едва малка част от бюджета за избори отива в общините за логистично осигуряване на вота.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева благодари на общините за доброто сътрудничество. По думите й тази среща е само начало на общуването с НСОРБ. "Не е добре Изборният кодекс да се отваря и да се правят изменения шест месеци преди избори, като това е становище на Венецианската комисия, припомни Стоева и отбеляза, че вече сме в предизборен процес.

"Убедена съм, че ще ги направим тези избори", изказа увереност, въпреки всичко шефката на ЦИК. Местните избори са по-сложни за изборната администрация, отколкото тези за европейски парламент, призна тя.

По-късно говорителят на ЦИК Александър Андреев подчерта, че изборната администрация вече се готви за местния вот. "Комисията не е спирала и работи за организацията на местните избори през октомври", подчерта той. Все още са действащи текстовете от Изборния кодекс за машинното гласуване и ЦИК се готви за него.

"Изборите за общински съветници и кметове са най-тежките", посочи и Андреев. Трудностите са свързани с повече книжа за обработка. От думите му стана ясно, че малко над 2000 са населените места с жители под 350 души. Те ще гласуват за кмет на община и общински съветници, но не и за  кмет на кметство. На тези населени места ще бъдат назначени кметски наместници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във