Банкеръ Daily

Общество и политика

17 257 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за местните избори

Бюлетините, които ще бъдат отпечатани за местните избори на 27 октомври, ще са 17 257 800 на брой.

Броят на бюлетините за общински съветници е 6 900 600, същият е и за бюлетините за кмет за община. Ще бъдат отпечатани и 1 858 100 бюлетини за избор на районни кметове, както и 1 598 500 бюлетини за кметове на кметства. Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев във връзка с предстоящия кметски вот. Бюлетините ще струват малко над 5 милиона лева, като цената за една е около 30 ст.

Андреев съобщи и че ЦИК вече е одобрила методическите указания за обучения на членовете на секционните избирателни комисии, които ще започнат другата седмица. Взето е решение и да бъдат включени в избирателните списъци между първия и втория тур хората, които ще навършат пълнолетие именно в този период и ще имат право на глас.

На брифинга стана ясно и че като наблюдатели са се регистрирали 7 неправителствени организации с общо 74 упълномощени наблюдатели, като 21 от тях са международни. Към момента са постъпили 31 сигнала и 147 жалби, посочи още Александър Андреев.

Говорителят на ЦИК даде информация, че има 8 кандидати за общински съветници от държави членки на ЕС, като от тях трима са от Великобритания, двама са от Гърция, и по един от Румъния, Полша и Нидерландия. Те ще участват в изборите на различни места в страната - в Царево, Варна, Велико Търново, Хайредин, Нова Загора, Асеновград, Попово.

Александър Андреев припомни, че на 12 октомври изтича срокът, в който може да се подаде заявление за гласуване по настоящ адрес, както и заявление за гласуване с подвижна урна. До 16 октомври пък ще бъде публикуван списъкът със заличените лица за изборите.

По време на брифинга стана ясно, че ЦИК все още не е определила размера на глобата за лидера на "Атака" Волен Сидеров заради участието му и скандала, който направи, в предаването "Референдум" по БНТ. Причината за това е, че все още тече административната процедура. Андреев уточни, че лидерът на "Атака" е обжалвал решение на ЦИК за недопускането му в друго предаване на националната телевизия пред Върховния административен съд и сега се очаква решението на магистратите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във