Банкеръ Daily

Общество и политика

16 000 са децата със специални образователни потребности у нас

Около 16 000 са децата със специални образователни потребности у нас, а около 1200 са обучените ресурсни учители за работа с тях, съобщи на пресконференция  д-р Калоян Дамянов, секретар на Националната асоциация на ресурсните учители, цитиран от БТА.

Според него има недостиг от около 300 учители, които могат да работят с децата. Като вариант за осигуряване на допълнителни специалисти той посочи програми за преквалифициране на педагози, които ще бъдат разработвани в регионалните ресурсни центрове. 

Темата нашумя в последните дни след като учители и родители от столичното 19-о училище излязоха на протест срещу проблемен и агресивен ученик. Директорката си е депозирала оставката, но учителите застават зад нея. Те искат институциите да решат проблема, в противен случай ще започнат ефективни стачни действия. Те призоваха всички учители, които се сблъскват с този проблем, да се присъединят към тях.

Д-р Дамянов обясни, че обучени и квалифицирани ресурсни учители ще бъдат необходими за всички детски градини и училища в страната, а процесът по назначаването им ще продължи около година след влизането в сила на новия Закон за училищното и предучилищното образование.

Експертите смятат, че трябва да бъде изготвен наръчник за директорите на училища, който да включва указания кои деца се нуждаят от обща и кои - от допълнителна подкрепа. Документът трябва да бъде готов до началото на следващата учебна година. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във