Банкеръ Daily

Общество и политика

150 учители отиват на курс по финанси, за да ограмотяват децата

Учители, които вече са преминали през курса по финанси.

Стопанска академия „Димитър А. Ценов” в Свищов започна обучението на учители по проект „Повишаване на финансовата грамотност и икономическата култура на ученици 5-10 клас в българските училища”. Свищовското висше училище е избрано за партньор по проекта, който се реализира от Министерството на образованието и науката  и Синдиката на българските учители.

Академията ще проведе обучения на 150 учители от пет региона на България, които ще преподават получените знания сред своите колеги и учениците. 

Официално стартът на обученията бе даден в Стопанската академия с участието на учители от средните училища от община Свищов. Обучението се провежда по предварително уточнена учебна програма. Ръководителят на катедра „Обща теория на икономиката” – доц. д-р Людмил Несторов, запозна аудиторията с основни понятия в икономическата теория.

Темата „Пари и кредит” е разработена от доц. д-р Марин Маринов – преподавател в катедра „Финанси и кредит” и финансов директор на Академията. Ръководителят на първата в България застрахователна катедра – „Застраховане и социално дело” и зам.-ректор – доц. д-р Румен Ерусалимов, презентира „Застраховане – принципи и практика”. „Данъци и други публични вземания – контрол, отговорности, санкции” бе темата на доц. д-р Пепа Стойкова от катедра „Контрол и анализ на стопанската дейност”. Обучение по предприемачество учителите получиха от доц. д-р Искра Пантелеева – ръководител на катедра „Индустриален бизнес и предприемачество”. Академичните преподаватели предоставиха на учителите и специално разработени за проекта обучителни материали, с които да ги подпомогнат в работата им с учениците. След проведеното обучение учителите получиха сертификати.

Предстои провеждането на още четири присъствени обучения в градовете Велико Търново, Габрово, Плевен и Враца. Целта е по-широко разпространение на постигнатото и изготвяне на препоръки за подобряване на финансовата грамотност и икономическата култура в българските училища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във