Банкеръ Daily

МВР:

15 са производствата, по които задържането на лица е отменено или забавено

15 са досъдебните производства, по които реализациите и задържането на лица е отменено или е забавено от наблюдаващи прокурори. Това съобщават от МВР.

От ведомството уточняват, че за спирането или забавянето на работата по тези досъдебни производства още през октомври миналата година главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет.

От МВР допълват, че причините, които се посочват за забавяне или спиране на действията по досъдебните производства, са свързани с висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура, допълнително прецизиране на адресите и лицата, спрямо които трябва да бъдат извършени процесуално-следствени действия с оглед тяхното намаляване, както и неконкретизирано устно разпореждане на административния ръководител на Специализираната прокуратура.

Според МВР в момента сред нереализираните престъпни групи има поне три, които са в областта на корупцията и прането на пари.

Справката на МВР показва, че сред досъдебните производства има и такива от различни краища на страната. Сред тях има и разследвания за укриване на данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във