Банкеръ Daily

Стойчо Кацаров:

1,5 милиона теста са предоставени на системата на образованието

"Може да има мобилни екипи на лабораториите за тестване пред училищата на ученици и учители". Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че Министерството на здравеопазването прави всичко възможно да помага на образователната система със закупуване на тестове за COVID-19.

"Има сключени договори и предоставени 1,5 милиона теста на системата на образованието", посочи служебният министър и добави, че още 600 000 теста е трябвало да бъдат получени до петък (26 ноември).

"Те са задържани от митнически контрол и ще бъдат доставени до края на тази седмица", допълни той.

Обявена е втора покана за още 2,5 милиона теста за училищата.

"Вчера подписах договори за компаниите, които са спечелили поръчката, за още 2,7 милиона теста, които са със срок на доставка 9 декември. Т.е. общо от 8 ноември досега са доставени 1,5 млн. и очакваме още над 3 млн. теста. Тези 4,5 млн. теста биха били достатъчни за тестване на всички деца до края на 2021-ва", обясни Кацаров.

По думите му проблемът е с доставките: "Има забавяния в транспорта, има забавяне на митниците, специално за тези щадящи тестове, които са за деца".

Министър Кацаров отново подчерта, че заповедта му е за връщане на учениците в училище, но при безопасна среда.

По-късно, в столичната болница "Майчин дом" Кацаров заяви пред журналисти, че МОН трябва да реши дали тестовете за всички ученици трябва да отпаднат. В момента са осигурени щадящи тестове на учениците от 1-ви до 4-ти клас. За учениците от 8-ми до 12-ти клас има вариант министерството да предостави тестове за възрастни, за да не се налага родителите да плащат за тестването на децата си. ​

Facebook logo
Бъдете с нас и във