Банкеръ Daily

Общество и политика

15-годишен сириец е управлявал автобуса при катастрофата в Бургас

От прокуратурата съобщиха, че 15-годишният сириец Омар е управлявал автобуса с мигранти, който помете патрулка и уби двама полицаи в Бургас. На непълнолетния вече е повдигнато обвинение. Наказанието, което може да получи, е между 3 и 10 години затвор. То е по-малко заради възрастта му, обясни прокурор Соня Петрова от Окръжната прокуратура в морския град. Това, че именно Омар е карал автобуса, било доказано чрез ДНК експертиза, както и чрез свидетелски показания и разпознаване. В автобуса имало общо 47 души, 13 от които - деца. Те започнали пътуването си в България от местност на 4 км от граничния пункт "Малко Търново".

С обвинения са се сдобили още двама сирийци, които според държавното обвинение също са замесени в схемата за трафик на нелегални мигранти. Единият е мъжът, който е настанявал пътниците в автобуса. Другият е участвал в закупуването на превозното средство. Те са задържани за 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянния им арест. Може да получат присъда от 1 до 6 години затвор и глоба от 5 до 20 хил. лева. Единият от общо тримата сирийци, сдобили се с обвинения, е с хуманитарен статут, а другите двама – със статут на постоянно пребиваващи у нас.

Един българин също се разследва за съучастие. Все още обаче срещу него няма повдигнати обвинения. Изяснява се дали и как точно той е участвал в престъпната схема. Събират се доказателства за това дали той е купил автобуса от друга страна и го е внесъл в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във