Банкеръ Daily

Общество и политика

"Целувката" на ГЕРБ

"Уважаеми колеги, имаме новина. Имаме голяма новина. Настояваме за оставката на заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова." Денят е четвъртък, 8 май. "Голямата" новина съобщава в кулоарите на парламента народна представителка от ГЕРБ, чието име за сведение на незнаещите е Снежана Дукова. "Мотиви - дал Господ", продължава разпалено госпожата, нареждайки: "неглижиране на присъствието на опозицията в залата, гледа наляво (разбирай Манолова), неглижира центъра и дъното". А думичката "Апропо" не излиза от устата на Дукова.

Манолова бъркала арената на парламента с мегдана на кюстендилското село Трекляно, защото часовникът тиктакал, времето тече... и: "Няма време за губене България". Впрочем, не е зле уважаемата г-жа Дукова да прочете отново слогана на кампанията на партията си. Словоредът, повярвайте, има значение.

Да не говорим, че случката се разигра ден след като Манолова почерпи на патерица за рождения си ден (4 май), а фоторепортерите запечатаха една от най-ценните си снимки от живота на избраниците ни в 42-ото Народно събрание - целувката между вечните опонентки Цецка Цачева и фурията на БСП, наричана още "пчеличката" Мая. Може да се каже, че предизборно Дукова надмина всякакви очаквания - дори своите собствени. Пусна по пистата новината как Манолова щяла да измести Михаил Миков от шефския стол в парламента. И заключи с глас почти като на Левитан: Наесен народът ще ги победи на избори! (Юрий Левитан е дикторът , обявил Втората световна война. Разказват, че когато питали Сталин скоро ли ще е победата, той, усмихвайки се, отговарял: "Когато другарят Левитан обяви"...)

Вън от съмнение е, че дори хигиенистите на щат в ГЕРБ не вярват в отстрелването на Манолова. Другаде им е проблемът - новият закон за МВР, според който професионалното ръководство във ведомството е изцяло зависимо от политическото. Тоест, занапред не президентът, а правителството ще назначава главния секретар на вътрешното министерство. Там ги е стегнал чепикът предизборно. Не стига това, ами управляващите същия ден създадоха анкетна комисия, която да проучи срещите на Плевнелиев (президента на ГЕРБ, както сам се определя) с представители на ЕРП -та.

Как да не спрат работата на Народното събрание, за да обяснят на избирателя болките си? И понеже не им се получи, скочиха още по-надълбоко с внесения от тях четвърти пореден вот на недоверие към правителството. Този път за сектор "Енергетика".

Очевидно не искат и да чуят, че при част от дебатите Манолова ще дирижира положението. Гербаджиите се сдобили с информация, че в рамките на 42-ото Народно събрание Манолова била ораторствала 21 часа, което от своя страна надвишавало времето на говорене на цялата левица. Но не е ли по-добре в законодателния орган да се чуват аргументите на юриста, а не самодейни съчинения по картинка, взети самоцелно от предизборни хроники? Благодарение на които парламентът изгуби в петък три часа в напълно ненужни дебати, за да бетонира за втори път Манолова на поста й (за първи път ГЕРБ поиска оставката на Манолова през декември 2013 г.).

Гвоздеят на спектакъла на народните избраници заби Кирил Добрев от БСП, изричайки от парламентарната трибуна: "Знам от личен разговор с мъжете от ГЕРБ, че те й завиждат. Майче, не се притеснявай, любов моя, камъни се хвърлят само по дърво, което ражда плодове! Тя не е мъжко момиче, тя е просто пич".

С такива седенки политиците мамят електората предизборно. Що се отнася до притеснените граждани относно кариерата на председателя Миков, засега той има друга по-важна грижа - да свика извънредно заседание на парламента, на което да се обсъди вотът на недоверие. По правилник то трябва да е преди изборите на 25 май. Някой да очаква същински дебати за енергетиката?

Facebook logo
Бъдете с нас и във