Банкеръ Daily

Общество и политика

Анималистично

Чета тези дни в интернет, че Министерството на околната среда и водите дало певицата Ваня Щерева на прокурор. Причината тези институции да се активизират станала една шега на приятеля на Щерева, който преди време разлепил в столичен парк обяви за "загубена панда", а всъщност гальовно така наричал възлюблената си.

"Викаха ни в Четвърто районно. Писахме показания. Случаят с пандата е даден в прокуратурата от Министерството на водите и околната среда след сигнал от съвестен гражданин, че притежаваме панда. Всичко това е след хиляда публикации, в които разказахме за тази шега. И стана ясно, че аз съм Пандата. Още ме търсят. А аз още не мога да повярвам как е възможно да има толкова тъпи хора. Това е отчайващ, доста. В тая държава и шегите не минават", написа актрисата във "Фейсбук" след визитата си в полицейското управление.

По всичко изглежда, че държавните институции са много чувствителни към подобни анималистични прояви. Преди две години пък етичната комисия към Националния съвет за саморегулация спря рекламната кампания на детската млечна напитка "Данон за пиене", в която имаше прасе, пор и отново панда. Според тези блюстители на морала идентифицирането на названието на продукта "ДЗП" с думи на насилие - като например "Да задушим пандата" (с миризмата на пора), имало негативни последствия върху изграждането и формирането на младото поколение.

През тази седмица пък депутатът Кирил Добрев от БСП направи едно запомнящо се изказване също с откровено анималистично звучене. При дебатите около Закона за МВР той заяви от парламентарната трибуна към опонентите си от ГЕРБ: "50 хил. човека, които искат своето кариерно развитие в Министерството на вътрешните работи, очакват този закон, и десет помияра, които са вашите хора там, го саботират." И думите му прозвучаха във всички новинарски емисии, отразени бяха обилно и на страниците на печатните медии и в интернет.

Без съмнение, изключително светъл пример за младото поколение. И то от депутат - поне на теория човек, който трябва да служи за пример на всички останали, тъй като е изразител на волята на народа. Добре бе, човек - сбъркал си, сбъркал. На всеки се случва. Кажи поне едно "извинявай". Или че си се пошегувал. Това би било мъжка постъпка.

Да, ама не. Добрев се заинати като магаре на мост: "От сутринта искат да се извинявам на хората, които от 24 часа насам се припознаха като помияри. Искам да ви върна една година назад, когато министърът на вътрешните работи (бел. ред. Цветан Цветанов) разстрелваше от тази трибуна. Той извини ли се досега? И аз няма да се извиня." Явно такъв ни е цветът на нацията, пък после се чудим защо на една проста опашка от десетина човека, минимум трима, ще намерят за нещо да се скарат и ще започнат да се ругаят цветисто.

Но, хайде да видим какво ще направят сега институциите по въпроса - ръководството на Народното събрание, етичната комисия, а защо не и Министерството на околната среда да сезират прокуратурата за това, че се засягат правата на бездомните псета? А дали ще се повтори ситуацията отпреди 14 години, когато същият този Кирил Добрев бе замесен в скандал с пренос на валута на границата със Сърбия, но така и нищо не последва? Или ще се окаже, че за панди и порове може, а за помияри не може.

Facebook logo
Бъдете с нас и във