Банкеръ Weekly

Общество и политика

От интеграция към излагация

Вече 25 години управляващите от всички цветове наливат под формата на общински и държавни проекти, на евросхеми и всевъзможни стратегии стотици милиони левове в отчаян опит да приобщят поне част от "малцинствата". Които под братската грижа и закрила на политиците, изразяваща се във всевъзможни социални привилегии (недостъпни за редовия българин), скоро ще станат мнозинство. Държавата не спира да им плаща, въпреки че огромната част от тези хора нямат никакво намерение да се интегрират, да работят, да плащат данъци и сметки. Дори отказват да изпращат децата си във все още безплатното училище.

Най-показателна за абсолютния крах на това начинание е статистиката за броя на отпадналите ученици. Около 4000 хиляди малчугани не са завършили учебната 2011-2012 главно по семейни и социални причини. За 2013-а броят им почти се е удвоил до 7000 души. Ако повечето от тях са циганчета, то тогава проектите за включването им в образователната система явно имат обратен ефект. Ако ли пък са българчета, държавата трябва да обърне приоритетите си.

Правителството на Пламен Орешарски не прави изключение и

продължава да хвърля пачките

срещу вятърната мелница, наречена "приобщаване на малцинствата", при все че нито един от членовете на Министерския съвет вероятно не знае колко точно са ромите в България. По данни от преброяването през 2011-а като членове на въпросния етнос са се самоопределили над 325 хил. души. По изчисления на Евростат обаче броят им достига 10% от населението, тоест е два пъти по-голям. Предимно за тези десетина "вечно дискриминирани" процента до средата на 2015-а ще действа проектът "Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства". По него Брюксел ни дава над 19 млн. лв., а останалите 3.35 млн. са национално съфинансиране. От справката за част от сключените договори се вижда, че училища, детски градини, общини, асоциации и обществени организации доста успешно са усвоили или предстои да приберат общо над 8.27 млн. лева. Ако се вярва на заложените индикатори за изпълнение, около 30 хил. деца трябва да играят, пеят, да се учат и да четат. Родителите им пък сигурно вече са разбрали ползата от ходенето на училище, а учителите им вече знаят как да задържат питомците си в класните стаи. Само че нищо такова не се случва. Отпадналите от училище не намаляват и дори бегъл поглед в над 155-те подписани договора дава представа защо се случва това. Едни пари е трябвало да се усвоят и именно тази е била приоритетната цел на някои от кандидатите.

Факт е, че голяма част от средствата минават през всевъзможни сдружения, дружества, фондации и обществени организации, които заради експертната си помощ при изработката на проектите прибират немалък дял от бюджетите им. Единици са тези от тях, които имат прозрачно финансиране, ясни управленски структури и работят "за ползу рода", както всички иначе декларират. Но и самите условия за кандидатстване по схемата изискват раздуването на финансови балони. Така например ясно е указано в документацията, че не се приемат разработки на стойност под 50 хил. лева. Което значи, че едно училище с десет ромчета и да иска, няма как да ги "вкара в час". Освен ако не им измисли безчет игри, СИП -ове, екскурзии, "залени училища" и родителски срещи, за да оправдае изисквания минимум. Така Професионалната гимназия по земеделие "Христо Ботев" вЯмбол се е сдобила с контракт за над 127 хил. лв., за да включи 30 деца от малцинствен произход в различни дейности. Това вероятно е

най-скъпата интеграция на глава от населението

в света - над 4000 лв. "на калпак". За сравнение, средната държавна годишна издръжка на ученик е между два и четири пъти по-малка.

Основните училища "Климент Охридски"и "Св. Св. Кирил и Методий" в селата Смолница и Дончево са се вредили с над 98 хил. лева. Срещу които освен обучения на учители и родители и други мероприятия вероятно планират да счупят и рекордите на Гинес с 1260 индивидуални и 9-групови занимания за 70 ученици роми . Шегата настрана, но след толкова интензивно промиване на мозъка всичките 70 може завинаги да намразят училището. Отделен е въпросът откъде две села при кадровата криза в бранша са намерили толкова даскали, за да подсигурят хиляди "частни" уроци?

Други си поставят абсурдни цели, които видимо няма как да изпълнят, но пак са получили "тлъсти" договори. Училището "Васил Друмев" в село Орляк и детската градина "Здравец" в Тервел, съвместно с местната община, взимат над 155 хил. лв. по проекта "Заедно на училище". Той следва да обхване 873 деца и ученици от ромски и турски произход. Нищо, че цялото население на община Тервел е към 15 хил. души, половината жители са от ромски и турски произход, а децата до 14 години според общинския сайт дори преди демографската криза са били едва 17 процента. Тоест като теглим чертата, излиза че

95% от малчуганите от етническите малцинства

в региона са впримчени в дейностите или пък са набирани доброволци от съседните региони с "училищен туризъм"?

Кметът на Каварна Цонко Цонев неведнъж е заявявал, че там циганчета, които не посещават училище, няма, с изключение на тези, които няма с какво да пътуват. Но независимо от това местното школо "Братя Миладинови" и детската градина "Детелина" прибират над 368 хил. лв. за 741 деца и ученици, участващи в дейностите по интеграция. Явно доста пътници са се насъбрали...

Община Левски, съвместно с детска градина "Слънце", чрез проект "Заедно за социална интеграция" взима 161 516 лв. за дейности, обхващащи 339 деца и ученици. Това напомня на вица от времето на Тодор Живков - "Направихме ви детска градина, но нямате деца? И деца ще ви направим!".

Интересно, колко ли от парите изобщо отиват по предназначение? Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив например е заделила част от отпуснатите над 173 хил. лв. за 90 поканени официални лица за празници и презентации. Скъпите гости сигурно ще намерят някакъв начин да подпомогнат интеграцията. Други плащат хилядарки за семинари, конференции, кръгли маси и медийни публикации, трети ходят на екскурзии, кино и ваканционни училища. Тези дейности може би имат някакъв минимален принос за приобщаването на "различните". Но докато едни се забавляват, над 8 хил. деца и техните родители чакат пред вратите на ясли и градини в столицата, защото свободни места пак няма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във