Банкеръ Weekly

Общество и политика

Скандали на старта

Черни точки за мандатоносителя, ДПС, ББЦ и независимия кандидат Алекс Алексиев

1. "Прокуратурата се прицели в шефа на кабинета на Орешарски ."


2. "Делян Пеевски е нежелан и от евролибералите за депутат."


3. "Европейските консерватори отричат да са канили Бареков в групата си."


4. "ЦИК обяви за недействителна кандидатурата на независимия кандидат за евродепутат Алекс Алексиев."


Тепърва ще става ясно кой е крив и кой прав по цитираните по-горе казуси. Факт е обаче, че част от основните играчи в надпреварата за Брюксел са с поизцапан имиджсамо седмица след старта й. Предстои да разберем къде става дума за целенасочени удари под кръста и къде за случайни съвпадения.


Ноeкспертите, които допреди дни предвещаваха кампания на черния пиар, май се оказаха прави.


Погват Дивизиева - негатив за Станишев

"Прокуратурата ще повдигне обвинение на Мария Дивизиева, началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски ." Новината бе тиражирана в понеделник от всички медии, които цитираха анонимни източници.


В понеделник, отново без източник, агенция ПИК съобщи, че Дивизиева, която живее на семейни начала с министъра на културата Петър Стоянович, ще бъде обвинена в длъжностно престъпление след празниците.


Твърди се, че Дивизиева ще попадне под ударите на закона във връзка с разследване за злоупотреба с европейски средства по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). То е от 2010 - а и е за за проекта "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища, който се финансира по ОПАК и е спечелен от Военноапелативният съд. Стойността му е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лева. Припомняме, че до 2009 г. Дивизиева беше заместник-министър на държавната администрация и ръководител на управляващия орган по ОПАК по време на управлението на тройната коалиция с премиер настоящия мандатоносител Сергей Станишев. Твърди се, че тя е попаднала в политиката едва на 25 години благодарение на тогавашния сив кардинал на царската партия Пламен Панайотов.


"Не виждам как Дивизиева може да е злоупотребявала с европари. Съпътстваща щета е много добро обяснение за сегашното положение." С тези думи ексминистърът Николай Василев (НДСВ) защити Дивизиева. Относно ОПАК Василев подчерта, че това е една от най-успешните програми и дори дълго време е била давана за пример от ЕС, тъй като по нея няма спрени средства. Василев обвърза намесването на името на Дивизиева с настоящата предизборна кампания, както и вероятността в съдебната система в момента да се разрешават лични въпроси(още за казуса с Дивизиева четете в Параграф 22).


Дивизиева едва ли ще разклати правителството, твърдят анализатори. Според някои от тях целта е да се удари Станишев , като се подскаже на гласоподавателя, че при неговото управление е имало злоупотреба с европари. Въпросът е, че случаят няма как да бъде изчистен до дни, а изборите чукат на вратата. Медии, близки до предишните управляващи, твърдят, че най-обезпокоен от създалата се ситуация бил Орешарски. Едва ли.


Кой се страхува от Пеевски?

Пак в понеделник водачът на листата на ДПС за ЕП и настоящ евродепутат Филиз Хюсменова опроверга инфорамация, публикувана от EurActiv и тиражирана в наши медии. Тя заяви, че не е разговаряла с лидера на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европарламента (АЛДЕ) Ги Верхофстат за мястото на депутата Делян Пеевски в листата на Движението. Повод стана твърдение на брюкселската медия , според което Верхофстат се е провалил в опитите си да убеди ДПС да не поставя Пеевски на второ избираемо място в листата си. Бившият белгийски премиер, който е кандидатът на АЛДЕ за председател на Европейската комисия, е предал посланието си и в директен разговор с Филиз Хюсменова, както и в телефонен разговор с председателя на българската партия Лютви Местан, твърди EurActiv.


"Тъй като моето име е цитирано, се чувствам длъжна да опровергая твърдяното в публикацията. Заявявам, че г-н Верхофстат не е разговарял лично с мен по темата за листата на ДПС, за хората в нея и тяхното подреждане, включително и за г-н Пеевски. Също така по никакъв друг начин не е изпращал послание към мен по тези въпроси", твърди Хюсменова в съобщение, разпространено от пресцентъра на ДПС. "Неприсъщо е за водача на либералите в Европарламента и кандидат на АЛДЕ за председател на ЕК да взема отношение и да налага мнението си по вътрешнопартийни въпроси, дори те да засягат бъдещата група на либералите в Европейския парламент. АЛДЕ не прилага двойни стандарти", гласи още текстът.


Според източници на EurActiv обаче Верхофстат е заявил, че ако бъде избран за член на Европарламента, Пеевски не трябва да се надява на никакви постове като председател на комисии в или делегации и към него отношението ще бъде като "депутат от задните редици".


Каквото и да твърди електронното издание от Брюксел, източниците отново са анонимни. Хюсменова застава с името си. Що се отнася до Пеевски той вероятно се грижи за собствения си бизнес. Забавлява се със случващото се, втвърдява електората на ДПС... Всъщност, кой се страхува от Пеевски?


Лъже ли ББЦ?

Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европарламента отрече информацията, разпространена от ББЦ, че партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков е била поканена в политическото семейство. Новината отново дойде в понеделник. Поводът - съобщение на интернет страницата на ББЦ от петък, според което председателят на групата Мартин Каланан е дошъл в България за среща с ръководството на ББЦ специално "за офертата" заедно с главния секретар Франк Барет. В отговор на запитване на българска медия по имейл говорителят на групата на ЕКР Джеймс Холтъм заявява, че консерваторите са в добри отношения с ББЦ и Каланан е посетил България, за да продължи да изгражда връзка между формациите. А самият Каланан заяви в събота, че разговорите са били предварителни, че тепърва предстоят обсъждания в Националния съвет на ББЦ и с ръководното бюро на групата в Брюксел.


Очевидно, след като не бе признат от Европейската народна партия (EНП), новият политик Бареков търси мястото си по високите етажи на властта - в София и в Брюксел. Но нечестната игра в политиката може да доведе до скоропостижен край на идеолозите й. Нека все пак да кажем, че не е изключено от ЕКР да поканят Бареков в групата си след евроизборите, ако ББЦ спечели евродепутатско място. Според правилата за работа на Европарламента минималният брой членове за образуване на политическа група е 25, като те трябва да са представени най-малко 1/5 от държавите членки - 6 от 28-те. Участието в повече от една политическа група е забранено.


Можеш да избираш, но не да те избират

Независимият Алекс Алексиев откри предизборната си кампания във Варна в събота, въпреки решението на ЦИК от петък да го отстрани като кандидат за депутат в ЕП. Мотивът на избирателната комисия е, че Алексиев не отговаря на условието за уседналост в България, тъй като постоянният му адрес е у нас, но не и настоящият. Някога той е декларирал пред ГРАО, че постоянният му адрес е в САЩ и не е променил това, когато се е кандидатирал.


Тук не е зле да запитаме авторите на прословутия нов изборен кодекс защо българите по света могат да гласуват, а те самите не могат да бъдат избирани. И не е ли допускането на независимите кандидати прах в очите на хората, които вярват, че с вота си могат да променят статуквото?


В коментар за решението на ЦИК Алексиев заяви, че Избирателният кодекс противоречи на европейското законодателство. Факт е обаче, че във вторник Върховният административен съд отхвърли жалбата му и така потвърди решението на ЦИК.


"Случилото се е толкова сериозно, че би могло да доведе и до анулиране на целия изборен процес. Лошото е, че то ще компрометира България, а аз като българин не мога да бъда безразличен към това", заяви Алексиев пред свои симпатизанти в морската столица. После обяви, че: "Този кабинет работи единствено в полза на кремълската мафия, на неоимпериалистическата и дори фашистка клика, която управлява Русия в момента.. Допълни също, че ГЕРБ са прокремълска партия. Разбираемо, Алексиев е син на убития след 9 септември 1944 г. от комунистите голям български художник и фейлетонист Райко Алексиев заради карикатури на Сталин.


Разбира се, ЦИК спазва законодателството, съотворено според аршина на партиите.


На фона на големите предизборни обещания обаче техните ръководители тези дни подминаха важни за обществото ни теми, като например защо едно българско село изгони три семейства бежанци, защо хората в Пловдив чакат по 8 часа пред кабинета на Спешна помощ и т. н.


Какво като сме в кампания за Европа?

Facebook logo
Бъдете с нас и във