Банкеръ Weekly

Общество и политика

Сливи за смет

Да почистим България за един ден! Добре би било, но звучи като приказка. Като онази, в която бащата тръгнал да търси булка на сина си с пълна кола сливи. Раздавал ги срещу смет и момите се изтрепвали да изхвърлят боклуци от вкъщи. Една обаче дошла с малка бохча и рекла, че и тя е от комшиите, с което спечелила конкурса за къщовница.


И държавата раздава сливи. За голямото почистване този уикенд Министерството на околната среда и водите обяви, че общините няма да плащат такса за депониране на събраните отпадъци в общинските и регионални депа. Който натовари колата си с чували смет, да заповяда безплатно. Ведомството осигурява експертна и логистична подкрепа за своевременното сметосъбиране - 38 500 чувала и толкова чифта ръкавици, 3550 единични ваучери за гориво - всеки за 20 лева.


С доброволен труд ще се включат екипите на централната администрация на МОСВ, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, Изпълнителната агенция по околна среда и всички регионални структури - 16 инспекции по околна среда и води,четири басейнови дирекции и три национални парка. А лично министър Искра Михайлова си избра местността "Писковец"в Пазарджишко. Заместниците й също са призовани.


Идеята е добра, спор няма. Като си гледаме кочината и свинщините, голямото почистване идва като манна небесна. Мърляне и цвъкане 363 дни в годината, последвано от двудневна хигиена. През останалото време сме наясно, че тая държава почистване няма. Но и за два дни да е кампанията, гложде ни съмнението че току така сливи за смет никой не дава. Както казва един форумец за организатора bTV, на когото МОСВ партнира: "Да си чисти bTV! Писна ми от телешки възторг и организирани масови ленински съботници, на които държавата се връзва. Късен соц, когато хората бяха изкарвани насила да събират хартийки, и бяха длъжни да се хилят възторжено."


Разбирай: Не ви щем сливите,


ще да са червиви.


Плащаме си за "Титан"-ите,


с пари, а не със сливи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във