Банкеръ Weekly

Общество и политика

Евроинвазията на българския "Пришълец"

Процесът, започнал с приемането на страната ни в ЕС през 2007 г., следва логичния си развой и едно дългостаявано подозрение най-накрая ще се окаже истина. Седем години след приемането ни, изглежда, сякаш ще се сбъдне прокобата, че Европейският съюз няма да го бъде, щом ние сме се озовали в него.

Случва се нещо сходно на сюжета на научно-фантастичния филм "Пришълецът". Там екипажът на космическия кораб "Ностромо", изпаднал в криогенен сън (анабиоза), става мишена на непознат извънземен организъм. Той прониква в тялото на астронавтката Елън Рипли (ролята изпълнява Сигорни Уийвър) и унищожава един по един целия екипаж.

Нашенският римейк на "Пришълеца" обаче е по-зрелищен и изненадващ. Страната ни проникна в тялото на ЕС, подобно на извънземния звяр. Това стана с голямата помощ от европейските ни приятели, които се държаха така, както всяка високоразвита цивилизация се държи по време на първи контакт с извънземна форма на живот - внимателно, с интерес и с благоразположение. Те обаче не подозираха, че извънземното носи в себе си един много опасен вирус, който разяжда организма на приемника - до неговия конец.

Много нещо за този вирус могат да споделят историците от някогашната Византийска империя, която допусна конниците на хан Аспарух да заживеят по северните й граници. Пръв император Константин IV Погонат усети накъде отиват нещата, но вече нищо не можеше да направи и... всичко завърши с краха на Византийската държава. Оттогава насетне "империя" стана мръсна дума из Европа и днес последният й дом се оказва Островът. Но не за дълго, както гласи мрачното очакване на британците, които все се оглеждат идат ли българите в компания с румъните.

Както и да е. Вирусът го има и вече е в организма на ЕС. Седем години европейците се опитват да ни извадят от криогенния сън, в който сме изпаднали, белким се спасят. Щипаха ни с критични доклади по механизма за сътрудничество, шамаросваха ни с изследвания на антикорупционния индекс... Но не. Анабиозата не ни пуска, а в същото време ОНОВА действа.

Пример за пагубния ефект на "пришълеца" е следващата глава от развитието на нашенския сюжет. Тези дни стана ясно, че една "работеща" жена, известна "русалка" у нас, се кани да щурмува европарламента. "Влизам с послание към подобряване на състоянието и на благосъстоянието на българските граждани", обяви тя. Жената се аргументира с това, че в тази държава всички сме бедни, бизнесът е беден, а майбахът, на който се вози, е на десет години! И за да подобри икономиката у нас, иска да използва ресурсите на ЕС.

Сами забелязвате, че сюжетът на нашенския римейк на "Пришълецът" е много по-многопластов и по-дълбок, отколкото оригиналът. В основната интрига се вплита и драматичната история на една Working woman( Working Girl пасти да яде!) от България, която вече е на пътя към Европа, в очакване на клиенти, съмишленици и обикновени транзитно преминаващи граждани на света да я забележат.

Криле на българската русалка дава съпругът й, който навремето я е открил край бреговете на морето и я направил Working woman. Самият той е selfdmade бизнесмен, оставил зад гърба си перспективата на Комсомола и гледната точка на филолога, за да приеме присърце доктрината на приватизацията с бонове, РМД дружества и всякакви знайни и незнайни форми за първоначално натрупване на първия милион. Пред Европарламента той ще се яви в целия си selfmade - блясък, слизайки от червеното си "Ламбургини" в бял фрак и решената в златисто съпруга.

Тази сцена ни води към финала на римейка "Пришълецът". Той ще бъде изненадващ, наситен с много екшън, с неочаквани обрати и взривоопасни емоции. Сред множеството, напиращо към вратите на европарламента, наред с българската русалка се бутат шеф на ДАНС за един ден, поовехнали звезди, излъскани до синьо, потомци на труженици от лозето на Габровски, екстремни почитатели на брюкселски кръчми, нецензурирани свирачи на дудук и още известни или амбицирани да станат известни лица от българския политически карнавал. А ония в Европарламента нищо не подозират. Ето това е ужас!

Facebook logo
Бъдете с нас и във