Банкеръ Weekly

Общество и политика

Екскурзионна агитация

"Опознай Родината си, за да я обикнеш!". Тези думи на големия Алеко Константинов, създал не само смешната, но и жестоката същност на Бай Ганьо, който го разстреля на пътя Пазарджик - Пещера, вдъхновиха политика..., нека го наречем Ганьов. Той си направи нещо като пътуваща предизборна трупа, която, както пише по еротичните обяви, прави "пълна програма". Трупата го съпровожда (импулсивно), посреща го (жизнерадостно), приветства го (спонтанно) по всичките му площадни изяви...

Ганьов само си плаща.

Ето как изглежда схематично това предизборно ноу-хау*.

Първо се прави график на предизборната обиколка. Примерно в пет града за по един ден. Наемат се за посочените дати пет автобуса. После се сформира трупата. Не е нужно да се прави кастинг от типа "Ганьов търси талант", достатъчно е да се намерят по 40 самоотвержени души за петте автобуса.

В уречения ден и час натоварвате пет автобуса с по 40 ентусиасти и заминавате за град Н. на предизборна среща (митинг, разяснителна среща, хепънинг). Важно! Автобусите да спрат на автогарата, за да не се нарушава основният закон на конспирацията - "Не прави впечатление!" Оттам по различни лъчове и под военната команда, екскурзиантите се озовават на мястото за митинга. Вадят изпод шубите транспаранти "За Ганьов!" и са готови да изпаднат в транс всеки пъти, когато той вдигне ръка.

Нека за малко да се отклоним, за да уточним изискванията към клакьорския състав. Например бабичка с два бастуна (хулиганите в квартала им викат "4 по 4", майтапейки се с тяхната висока проходимост). Лелка с червена коса, ситно къдрене, третирана с "Блондор". Мърляв интелектуалец, селски поет (автор на строфи от типа "Най обичам, мамо Дела, оти е дебела") или учител по акордеон - задължително с брада и лула. Изрусена до бяло жена с минижуп и ботуши тип "джвакан лак" - от магистралата, от тия, дето им викат "Пътна помощ". Подстригана по мъжки труженичка в строг костюм от пясъчна коприна цвят "милитари". Двойка непрекъснато прегърнати младежи, адепти на девиза "Твоето дупе е и мое". Известна (макар и само в региона) личност - примерно участвал в "Сделна или не", или изпял песента "Заблеяло ми е агънце" на фестивала на овцевъдите, или пък момиче, което е седяло в една сладкарница с Асен Блатечки.

Но да се върнем на математиката.

Значи, тези 200 души, освен че трябва да им отговаряш за бионуждите чрез чести спирки по желание, трябва и да ядат, за да имат сила да стоят, викайки или да викат стоейки. Правите им примерно оклад от 20 лв. на ден (което е много щедро, защото редица онинклузиви по българското Черноморие хранят и поят плажуващите за половината от тези пари на ден). Задължително им давате кафе, вода, сандвич с две кебапчета и лютеница с праз и следобедна закуска - тунквана вафла. Освен това на прибиране на дамите се поднася кутия крем "Нивеа" - от ония металните, дето ги разнасяха в сутиените си полякините на "Слънчев бряг" едно време при соца. На господата - патронче за отскок.

Да не объркаме сметките - 200 души по 20 лева - 4000 лева. Хиляда лева за наем на возилото и бензина. Стават 5000 лева. Това е масрафът за един митинг. Пет митинга - 25 000 лева!

С (цифром и словом) двадесет и пет хиляди лева си правите предизборната агитация. И оставате доволни, защото този "рекламен пакет" на екскурзионната агитация не може да го бие по ефективност нито местна кабеларка, нито национален вестник, нито телевизионен клип.

Е, вярно, "тия журналисти, тия гадни глисти", както пее Гошо от "Почивка", все ще се навъртат около автобусите с досадните си въпроси: "С какви средства дойдохте тука?", "Кой ви плати?", но откога е престъпление да си уважаваш електората. Е, вярно, после и половината от тези 200 ако гласуват за тебе, много ще е, но е важен джумбушът. Пък и да напомним, че Ботев се е опитал да вдигне България с 206 души, а Великата октомврийска социалистическа революция освободи една трета от познатия тогава свят с около хиляда.

 

 

*Всякакви прилики с действителни митинги и лица са случайни.

 

**Вторично засегнатите по подразбиране лица да се успокоят.

 

***Ноу-хауто може да се ползва безплатно след предварително разрешение на редакцията.

 

Чавдар Цолов, ПОЛИТПРОПАГИТ

Facebook logo
Бъдете с нас и във