Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ставките без промяна, а данъчното бреме?

Вече стана категорично ясно, че правителството и управляващото мнозинство в Народното събрание нямат намерение да променят данъчното статукво и ще го запазят с известни корекции такова, каквото бе прието при правителството на Сергей Станишев. Хората, познаващи сегашният министър-председател Пламен Орешарски и вижданията му по отношение на фискалната политика, едва ли са се съмнявали, че декларациите от страна на БСП за вкарване на необлагаем минимум и въвеждане на прогресивно облагане ще станат факт.

Социалистите обаче и до момента продължават да твърдят, че в името на социалната справедливост най-бедните слоеве от населението трябва да получат допълнителни данъчни облекчения. И се оправдават с Движението за права и свободи, че то било категорично против отмяната на плоския данък. Точно такъв словесен водевил се разигра в понеделник по време на срещата на премиера Орешарски и лидерите на БСП Сергей Станишев и на ДПС Лютви Местан с шефовете на медиите в България. Местан уточни, че неговата партия наистина е за запазване на плоския данък, защото той има много предимства, но в същия момент не е обърнала гръб на най-слабите социални слоеве. "За нас е изключително постижение това, че успяхме да намерим начин да помогнем на хората с ниски доходи, без да пипаме плоския данък. Става дума за механизма, по който през 2014-а на хората с минимална работна заплата ще им се възстановява данъкът, който са платили за 2013-а", обясни Местан.

Орешарски пък за пореден път повтори, че харесва данъчната система в най-общия й вид. И това е разбираемо, защото в крайна сметка точно той я създаде като финансов министър в кабинета на Сергей Станишев. Премиерът категорично заяви, че няма възможност за по-нататъшни намаления или увеличения на данъчните ставки. И подчерта, че устойчивостта на данъчната система създава прозрачност и предвидимост за инвеститорите, което е важно условие за привличането на капитали в България. "Сегашната система за облагане е едно от важните конкурентни предимства на България, от което не бива да се лишаваме в обозримо бъдеще", заяви премиерът.

Всъщност, когато става дума за данъчна система, ставките не са единственото важно нещо. Те могат да не се променят и въпреки това данъчните задължения да нарастват или да намаляват. И това става чрез схемите, по които се формира облагаемата основа - онзи резултат от приходи минус признати разходи, върху които се събира данъкът. В това отношение може да има много добри и лоши изненади както за гражданите, така и за фирмите. Достатъчно е със закон да се увеличат или намалят амортизационните отчисления и данъчното бреме за фирмите значително ще се намали или увеличи.

Драстични промени в облагането, без да се пипат ставките, могат да се получат и с повишаване или свиване на нормативно признатите разходи или пък с вкарването и изваждането на разходи, които се признават за данъчни цели.

Корекции могат да се правят и с въвеждането на нови данъци, като този върху доходите от лихви по депозити на гражданите, който гласува ГЕРБ. При него също нямаше промяна на единната ставка, но данъчното бреме за населението се повиши.

Да не забравяме и различните видове облекчения, които правителството и управляващото мнозинство може да дават или да отменят, за различните отрасли, региони или групи население. Дали ако всички данъчни преференции за земеделските производители бъдат отменени, това няма да се възприеме като увеличаване на данъчното бреме, нищо че никой няма да пипа единната ставка? Или пък ако бъдат въведени допълнителни облекчения, като пълно възстановяване на всички данъци за фирми, които работят в райони с висока безработица, това няма да е преференция, нищо че ставката си остава същата? Оставяме настрани факта, че освен данъците гражданите и фирмите плащат много други квазиналози на държавата. Например осигуровките, ако те бъдат вдигнати дори и с 1%, това ще бръкне дълбоко в джобовете на гражданите, а и на фирмите, които осигуряват своите работници и служители.

Казано накратко, това, че данъчните ставки ще останат непроменени, е хубава политическа декларация. Но тези, които я правят, не гарантират, че сегашното данъчно бреме няма да бъде променено.

Facebook logo
Бъдете с нас и във