Банкеръ Weekly

Общество и политика

Депутатите като визитна картичка

Че държавниците ни трябва да са на ниво, е вън от съмнение. Както се казва, по тях може да съдиш и що за държава сме. Ето тези 240-те, които сме избрали да ни представляват, последно са решили да дадат 300 хил. лв. за ремонт на тенис кортовете и спортното игрище към Лечебно-възстановителната база на Народното събрание във Велинград. Така де, да може и един Хафъзов, дето никога не е ваканцувал, най-сетне да се почувства свободен и да отиде на възстановителна почивка във ведомствения хотел. Откъдето и да го погледнеш, не му отива на последователя на Доган, Калъч и Давутоглу да разцъква тенис по шорти на някое тясно, старо и вмирисано игрище. При подобни тежки условия в края на 2011-а сегашният министър на отбраната Ангел Найденов - тогава редови депутат от БСП, разтегна менискус, докато гонел малките зеленикаво-жълти топки. Поради тези и някои други съображения подобни разходи са не само оправдани, но направо задължителни. Задължително е например до кортовете да има и детска площадка, за да не тормозят децата спортуващите си родители. Пък и тя ще струва само още 30 хил. лева...

При социализма имаше един лозунг: "Всичко в името на човека". Знаеше се и кой е човекът. Сега всичко е в името на депутата! И те се знаят поименно. И за да им е пълен комфортът ще се погрижат за ремонта и на самата Лечебно-възстановителна база във Велинград. Може и да не я докарат като петзвезден хотел, но за безплатна (или почти безплатна) почивка ще е идеална. А и кой е казал, че богатите (на законодателни идеи) не обичат да минават тънко? Дори и след напускането на Фидосова във властта все още има фигури, които изглеждат недохранени.

Горчивина лека - на този фон, предизвикват приготвените само някакви си 38 хил. лв. за ремонта на четири гаража. Но какво да се прави?

Похвално е друго. Че новоизлюпените парламентаристи от провинцията бързо са се отракали. И са изкрънкали мандатните им жилища в кв. "Мотописта" да бъдат оборудвани с нова дограма. Уредили са си даже и нова настилка за паркинга пред блока, за да не си калят обущетата, като слизат от лимузините. Пустите му депутати, много от тях още си "пердашат" на диалект и мьекото от говора си не могат да махнат, ама едва що дошли побързаха да си сменят обзавеждането в апартаментите, купено иначе през "далечната" 2010-а срещу 600 хил. лева.

Отделно, през следващата една година Народното събрание ще похарчи за цветя и букети цели 90 хил. лева. Те ще бъдат използвани за протоколни нужди от парламентарния шеф Михаил Миков и заместниците му Мая Манолова и Алиосман Имамов. Да не садят цветна градина, ще се запита някой? Не!Изискването е цветята да са... подрязани, а букетите и венците... да имат украса. По принцип по-красива украса от живите цветя трудно може да се намери, но при толкова пари (270 лв. на ден, при това календарен, а не работен) защо букетите да не вървят и с музикална картичка например.

Да-а... За малко да пропуснем - за тоалетна хартия и други хигиенни материали, необходими на народното представителство, са предвидени 166 хил. лева. Няма шега! Нуждите при отговорната държавна работа са големи. Затова през няколко месеца депутатите си обновяват и автопарка. (Какво ли става със "старите" возила?)

Непрестанно се купуват и нови компютри и оборудване за Народното събрание, като само за последните пет години са платени 908 настолни машини, 428 лаптопа и 400 принтера. Мебелите също нямат време да се захабят, тъй като се сменят регулярно. Не минава и ден, без ремонтни дейности... в някоя от сградите на парламента.

И хората отвън са така щастливи!? Техните 240 избранници си развързаха заплатите - да растат, докъдето е възможно, но никой не го прави на въпрос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във