Банкеръ Weekly

Общество и политика

И лудите с парламентарна група!

Новината, произведена от бившия министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев (2005 г.) проф. Радослав Гайдарски, че 8 на сто от депутатите в парламента са с психически отклонения, потвърждава отдавна съществуващото съмнение за менталното здраве на народните ни представители. След като отклоненията са очевидни за професора, който всъщност е специалист в коремната хирургия, значи нещата наистина са сериозни и трябва да се замислим.

Оставяме настрана спора в чия глава е узряла мисълта кандидат-депутатите да се явяват на психотестове, подобно на шофьорите и полицаите. Според проф. Гайдарски именно той е родоначалник на идеята. За авторство претендират и от ГЕРБ, от чийто лидер за последно долетя предложение да се въведе психотест за влизане в парламента. Това е доста сериозна претенция, имаща обаче и солидно покритие. Не трябва да се забравя, че парламентарната група на партията е приютила най-голям брой бивши служители на МВР, за които психотестовете са позната материя и знаят добре предимствата им.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов основателно може да претендира за авторство на идеята, тъй като със сигурност е минал през най-много тестове - още от времето като кандидат в школата на МВР, преди демокрацията и като пожарникар след нея. Дали е преминал психотест преди да встъпи в длъжност главен секретар, историята обаче скромно мълчи. Но това не го прави по-малко експерт в тази област, даже напротив.

И Цветан Цветанов би могъл да претендира, тъй като преди да стане служител в "Кадри"-МВР също е преминал през съответната изпитна процедура, включваща и психотест.

Идеята за въвеждане на тестове за бъдещите депутати обаче е твърде закъсняла. Изборният кодекс мина през ветото на президента и след като ветото му бе отхвърлено, ще стане факт до седмица. По този повод да напомним, че депутатката от БСП Мая Манолова, която се обяви за слуга на гражданите и техните сдружения, обеща кодекс, който напълно отговаря на изискванията на обществото. Какъв ще е резултатът ще видим на следващите избори.

Подобни обещания чувахме и от устата на Искра Фидосова. Тя пък се кле, че в нейния вариант на Изборен кодекс са влезли всички промени, отразяващи препоръките, съдържащи се в доклада на Делегацията от наблюдатели на Службата за демократични институции и човешки права (СДИЧП) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Тоест благодарение на нейния кодекс в 42-ото Народно събрание се очакваше да влезе най-представителната извадка от българския народ.

Дали обаче е така? Ако вярваме на проф. Гайдарски, в НС се крият приблизително 20 депутати, които са с някакви психични проблеми. Това си е една цяла парламентарна група, от която очакваме да кове закони и светло бъдеще на държавата?! Истински късмет е, че двайсетината са разпръснати по всички групи и не гласуват ан блок. Макар че има тежки съмнения, че биха могли и да са в една парламентарна група, която на моменти наистина се държи така, все едно е избягала от клиниката на Четвърти километър...

От друга страна, каква извадка да очакваме при този повсеместно психясал народ? Още от 2001 г. психиатрите изпуснаха бройките на мръдналите българи, защото беше премахната задължителната диспансеризация на болните. Оттогава насетне никой не може да каже колко са лудите и съответно колко нормалните у нас. Твърди се, че само от шизофрения са болни около 70 000 българи. А според някои данни около 144 000 са на хапчета. Как при това положение хората с ментални проблеми да не вкарат свои представители в Народното събрание, макар и неволно?

Ясно е, че с този Изборен кодекс тази тенденция ще се запази и в бъдеще. Видя се също, че след съпротивата на целокупния политически елит и мажоритарен вот няма да видим. Така че да забравим казаното от проф. Гайдарски, че от избори до избори качеството на депутатите, психическото им здраве и интелектуалните им възможности намаляват. Да гледаме напред. И ще е добре да се смени надписа над Народното събрание. Крайно време е там да се изпише следната мисъл на Кърт Вънегът: Не е достатъчно да си луд, за да работиш тук, но все пак помага...

Facebook logo
Бъдете с нас и във