Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дясна Европа залага на Жан- Клод Юнкер

Очакваме го в България, акцентира на Фейсбук и Туитър

На 7 март в ирландската столица Дъблин Европейската народна партия (EНП) ще издигне кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия (ЕК), научи "БАНКЕРЪ". Номинациите приключват на 5 март, като надпреварата за поста се оказва сериозна. Защото една трета от общо 48-те партии и организации в дясното европейско семейство продължават да издигат за поста и финландския премиер Юри Катайнен, бившия латвийски премиер Валдис Домбровскис, както и еврокомисар Мишел Барние.

Всичките четири партии, членове на ЕНП от България - ГЕРБ, СДС, ДСБ и Демократическа партия, застават зад Юнкер. Той е фаворит за ЕК, след като наскоро бе подкрепен от немския канцлер Ангела Меркел. Според "ИЮ Обзървър" и "Ди Велт" тя е имала предпочитания и към един от останалите кандидати, но вече е взела окончателното си решение.

На висшия форум на най-голямата и влиятелна партия в Европарламента лидерът на ГЕРБ ще представи своя водач на листата Томислав Дончев. Бившият вицепремиер и настоящ депутат вече е калесан и приел да е капитан на отбора на Бойко Борисов за Брюксел.

"Листата ни е почти готова, но ще я кажем в седмицата след конгреса", съобщиха от централата на ГЕРБ. Оказа се, че и в тази българска партия политиците са суеверни и изчаквали да мине 28 февруари, когато приключва негативното влияние на планетата Меркурий, за да оповестят кандидатите си за ЕП. Въпреки това се знае, че много от местните структури са номинирали сегашните евродепутати Мария Габриел, Андрей Ковачев, Преслав Борисов и Моника Панайотова. Новите лица в списъка са кметовете на Варна и Бургас Иван Портних и Димитър Николов (отскоро той е и партиен заместник на Борисов), както и народната представителка и бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Юнкер, на който европейската десница залага за ЕК, трябва да бъде избран от Европейския съвет след вота за ЕП през май. Социологическите проучвания сочат, че резултатите са в рамките на статистическата грешка и битката между леви и десни ще е за всеки глас. Затова стратегията на ЕНП ще е агитация от държава на държава. Предвижда се, след като бъде издигнат, люксембургският политик да бъде за по един ден във всички 28 държави членки на общността. Основен акцент в кампанията му ще е и общуването чрез интернет - главно през социалните мрежи Фейсбук и Туитър.

При обиколките на Юнкер ще бъде анализиран и манифестът, който конгресът ще одобри в Дъблин. Основни акценти в него са финансовата стабилност, икономическият растеж и социалната сигурност. Юнкер ръководеше Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) от създаването й през 2004 до 2013 година. Той бе и държавникът с най-дълъг стаж на премиерски пост - от 1995 до 2013 година.

В дневния ред на конгреса в Дъблин, където ще има 2000 делегати, премиери от осем държави (Испания, Унгария, Полша, Гърция и др.)и 3000 гости, съществува и точка избор на ръководство. Настоящият председател на ЕНП Джоузеф Дол със сигурност ще бъде преизбран, научи "БАНКЕРЪ" от български разноцветни евродепутати.

На 16 февруари Дол бе в България на националното събрание на ГЕРБ и подкрепи своя приятел Борисов. "Харесвам в него това, че е праволинеен, продължава битката си и пази ценностите си. Целта е Борисов да бие Станишев и затова съм тук. Аз съм тук, защото център-дясното ще победи", каза още гостът.

От 2007-а Дол е председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, поемайки поста от Ханс-Герт Пьотеринг. Шефът на ЕНП е в добри отношения и с Надежда Нейнски, която като евродепутат и водач на листата на "Синьо единство" също ще е на форума в Дъблин.

Като за капак на конгреса, в качеството си на водач на евролиста, в Дъблин се очаква още един българин - Николай Бареков. Довчерашният червен депутат Румен Йончев от Земеделски народен съюз (ЗНС) заяви, че партията му има право на трима делегати и ще покани ВМРО и бившия тв водещ. Мълвата е, че прясно пребоядисалият се в говорител на "България без цензура" Йончев си вярва, че ще получи мандат в Брюксел. Щял да е втори в листата, но Бареков бил само влекач.ЗНС обаче не е член на ЕНП и най-вероятно представителите й ще присъстват като гости на форума, при това по тяхна молба, научи "БАНКЕРЪ".

С особен интерес на конгреса се очакват и двама от потенциалните кандидати за президент на Украйна - Юлия Тимошенко и Виталий Кличко. Шампионът по бокс в тежка категория, превърнал се в политик, е най-разпознаваемият и най-популярният от тримата лидери, предвождали протестите в Киев. Бившата премиерка и лидерка на Оранжевата революция обяви кандидатурата си при освобождаването си от затвора на 24 февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във