Банкеръ Weekly

Общество и политика

Бареков по Станиславски

Чували ли сте за метода на великите Антон Павлович Чехов и Константин Станиславски? Става дума за световна актьорска школа, чиято основна техника е създадена на базата на вяра и наивност в предложените обстоятелства. Основните въпроси, по които актьорите градят образите си, са: "Какво ме движи? Какво ме мотивира?". Ако например героят трябва да присъства на погребение на политически труп, той вади на повърхността най-силната емоция от сбогуването си с обичан от него човек, за да предизвика състрадание и любов. Независимо от факта какво изпитва в човешки план.

Друга техника на метода е проучването - при нея актьорът стига до крайности, граничещи с вманиачаване. Подражава на героя прототип - в прическа, спортна форма или начин на обличане и т. н. Сред възпитаниците на школата срещаме имената на Робърт Де Ниро, Мерилин Монро, Марлон Брандо, Дъстин Хофман, Мики Рурк, Сидни Поатие, Шон Пен... В политическото си поведение у нас метода на Станиславски следва Николай Бареков.

Той самият почти всеки ден се превъплътява на 100% в предложените му обстоятелства. Преследва си мотивацията, без значение дали човекът в него крещи "не си прав, майна", или нещо подобно. През изминалата седмица баш безцензурникът Бареков ни сервира ново двайсет. По думите му той е вече балансьорът, той е златният ключ и пръст, от когото зависи оцеляването на парламента. Той дори предрече предсрочни избори през октомври. Иде реч за лелеяната му мечта за нова политическа мозайка. Е, във вторник рече - през юни, в сряда - най-късно октомври, ама да не му дирим карез. Все пак е още новобранец в политиката.

Лошото е, че му се връзват немалко хора или поне така изглежда. Дори мандатоносителят Сергей Станишев каза през седмицата, че мнозинството в Народното събрание занапред все повече "ще зависи от независимите". Признанието на соцлидера дойде, след като "България без цензура" (ББЦ) се настани в парламента през задния вход. За целта Бареков просто си взе двама от ГЕРБ и един от червените. Така занапред икономистът Светлин Танчев, бившият шеф на НАП Красимир Стефанов и Румен Йончев от коалиционния партньор на БСП - Земеделски народен съюз (ЗНС), ще прокарват идеите на безцензурните. А ДПС и БСП ще трябва да се съобразяват с тях.

Защото двете партии, подкрепящи кабинета "Орешарски", разполагат с общо 119 от 240 депутати, а за да има кворум, са необходими 121 гласа. В случай че "Атака" я няма. Така соцпиеската на Бареков "По Нова година с ново правителство" набира все повече популярност сред политиците ни.

Ето как се обърна Бареков в сряда към четирите партии в българския парламент. "До вчера управляващи и опозиция бяхте зависими от една ксенофобска партия като "Атака". От днес сте зависими само от нас и от българския народ."

Минути след това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви простичко: "Имаш ли пари, можеш и въобще да не участваш в избори. Направо си купуваш депутати и си правиш парламентарна група." Е, в предния парламент той разби две групи - на РЗС и на националистите, т.е. знае как стават нещата. Затова в случая може да му се вярва.

А що се отнася до "Атака", преди малко повече от три месеца - 20 ноември, 2013-а, Бареков дружески посрещна "стайното цвете" Волен Сидеров на площада пред президентството и го помоли да внесе исканията на неговата още неродена партия ББЦ на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Като представител на гражданска организация безцензурникът поиска от атакиста държавният глава да инициира операция "Чисти ръце", а Сидеров любезно обеща своето съдействие.

Сега обаче Сидеров бил ксенофоб. Защото Бареков се готви за скок в център-дясното.

Та, като става дума, че Бареков ще ни управлява, не е зле да се запитаме с какви пари ще живее в чисто човешки план дотогава. При положение че бил дал от джоба си 70 000 лв. само за наем за учредителния конгрес на партията си на 25 януари тази година. А офисите по места? А персоналът? А агитацията по избори и т. н.?

Похвално е, че до дни неговите депутати ще внесат проект, предвиждащ специална независима комисия да извърши пълна проверка до 20 години назад на доходите и имуществото на всички политици, министри, президенти и обществени фигури. Както се казва, знаем му враговете! А междувременно ревизията на самия Бареков вече започна.

Прогнозите на социолозите са разнопосочни. Според Андрей Райчев от "Галъп" правителството никога не е било по-стабилно. И е почти невъзможно тази година да стигнем до предсрочен вот за парламент. Важни са обаче евроизборите, на които "БСП, АБВ и ДПС трябва да спечелят поне девет мандата".

"Избори през октомври са напълно възможни, като се има предвид падащият рейтинг на ГЕРБ. Тогава днес управляващите ще постигнат победа и няма да зависят от гласовете на "Атака", характерзира ситуацията пред "БАНКЕРЪ" Васил Тончев от "Сова Харис".

При рейтинг под 2% Сидеров има нужда от време, за да върне поне малко от стария си имидж. Затова е наивно да се твърди, че и занапред те няма да подкрепят съуправляващите партии.

От една страна, и БСП, и ДПС искат пълен мандат. От друга обаче, извиването на ръце от страна на "Атака", която често спасява важни кворуми, им е до болка омръзнало. Затова сега мерят на кантар плюсовете и минусите от евентуален вот в рамките на тази година. В случай че не постигнат сериозно мнозинство на следващия вот, хората на Доган и Станишев могат да се окажат в ситуацията "намерихме си нов майстор". В лицето на актьора по Станиславски.

Общото между тях е, че всички са против ГЕРБ на Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Отцепниците отричат да са получавали облаги. Танчев например казва, че е "за" оставка на сегашния кабинет, но не на всяка цена". Стефанов не бил съгласен да гласува по команда. Йончев пък сега разбрал, че се разминава с левите идеологически. И тримата твърдят, че не са номади, че някои партии подменили гласа на народа. А те? Те не го ли подмениха?

Сега техният вожд Бареков иска отстраняването на президента - бил олигарх. А само преди по-малко от месец подкрепи идеята му за референдум по изборното законодателство заедно с евровота през май.

Очевидно и в политическия театър е важен въпросът "Какво ме мотивира?". Ако говорим за избори, естествено е опозицията и извънпарламентарните партии да ги жадуват. Защото ако продължават да подценяват народа, рейтингът им ще изфиряса във времето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във