Банкеръ Weekly

Общество и политика

Контрол връз контрола

През декември 1987 г. Горбачов и Рейгън се прегърнаха във Вашингтон, за да сложат края на студената война, договорен на бележитата среща в Рейкявик. Те се подписаха да бъде унищожен цял клас ядрено оръжие - ракетите със среден обсег. След като сложи парафа си, Рейгън се обърна към Горби и произнесе на руски стария афоризъм: "Доверяй, но проверяй!"

Правя този звезден увод не за да се покажа като ерудит, а защото тези дни сме свидетели на нови форми на контрол, непознати в историята. Форми, които доказват и българската максима - че можеш да имаш доверие само на себе си, и то невинаги. Ето го българският принос на: "Контрол над контрола".

Директорът на Агенцията за безопасност на храните Пламен Моллов през седмицата тържествено обяви, че с цел да повиши контрола си агенцията ще създаде мобилни звена, които ще надзирават контрола, тоест самите инспектори.

Теоретикът в мен нашепва, че това ще да е някакво недъгаво отроче, инбрийдинг (кръвосмешение) между рейгъномиката и сталинизма.

Значи инспекторът засича калпава храна. Срещу процент от продажбата й като читава проверяващият удвоява заплатата си. Тук обаче се намесва проверяващият на проверяващия. И го издава. Проверяващия от първи ред го глобяват, съдят или уволняват, проверяващият от втори ред тържествува.

И защо е този калабалък? Нали проверяващият от първи ред трябва да си върши работата съвестно, без да се корумпира?! Ако си продаде душата на дявола, трябва да си ходи. Защо ни е нужен тогава проверяващият от втори ред?

Не е ли това някаква система на доноси? Не се ли знае, че контрольорът, какъвто и да е той, рядко действа самостоятелно, в повечето случаи дели с йерархията над него? Не би ли могло да се мисли, че двамата ще играят вече "фифти- фифти". А като нищо може да вдигнат и корупционната миза. Но тогава не би ли трябвало да се назначи проверяващ от трети ред, който да гарантира, че делбите ще са братски? И на кое ниво ще възтържествува доверието, за да спре надграждането? Като се разпори щатното разписание по шевовете или като се издъни бюджетът?

Явно има много наши хора за назначение. Такъв е и опитът на Гърция - всяка нова власт да раздува бюрокрацията, за да се бори с безработицата! Затова в момента 300 депутати (броят на онази шепа спартанци, сразили сганта на Ксеркса) биват обслужвани от 1700 служители.

През седмицата се състоя и едно друго мило тържество. Беше провъзгласен "Денят на взаимодействието между ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО). Пак в контекста на контрол над контрола беше задържана една 50-годишна служителка, която казвала на заинтересовани "абонати" кой е подслушван и кой не. Разбира се, срещу заплащане.

Съвместната акция беше посочена като рекламна за ефекта от СРС реформата. "Това е един прекрасен пример за това, че е възможно прилагането на СРС-та да става в две независими една от друга институции. Представете си какво би станало, ако всичко беше съсредоточено на едно място. Нямаше да можем да го хванем това. Така имаме взаимен контрол." Това подслушахме, че казва агент номер едно Владимир Писанчев.

Така - тук вече имаме нещо ново, непознато досега. Значи обельосаната дама е слушала потенциални бандити, ДАНС е слушала нея, ДАТО е слушала нея и ДАНС, която пък от своя страна е слушала ДАТО.

Ало, тези с микрофоните, не се ли получава микрофония, бе?

Може пък новите мерки да са именно в това - проверяващ да проверява проверяващ и подслушвач да подслушва подслушвач, и да се окажат ефективни. Ако ли пък не, било е пореден опит от типа "проба-грешка". То и целият ни преход може да се окаже такъв. Ама какво да правим, като от социализъм решихме да се връщаме към капитализма - нещо, което е противоеволюционно и не е правено никъде по света.

Чавдар Цолов, нарушител

Facebook logo
Бъдете с нас и във