Банкеръ Weekly

Общество и политика

Изгоряхме от парене

От всички граждани на Европейския съюз българите са най-недоволни от функционирането на демокрацията в страната си. А повече от половината от тях са на мнение, че страната се движи в грешна посока. Първи са и по песимизъм за националната икономика, но пък са оптимисти за бъдещето на Европейския съюз. И разчитат повече на Брюксел, отколкото на своите управници. Източникът на тези констатации е надежден и се казва Евробарометър. Та според него съзиращите работеща у нас демокрация били едва 14 процента.

Въпросните чешити вероятно имат особено схващане по въпроса що е работеща демокрация. Щото нашата работи, та пушек се вдига. Нищо че президентът рече пред паметника на Левски: "Още не сме изградили своята чиста и свята република."

Възпоменателната церемония за годишнината от обесването на размирния Дякон някои нарекоха честване, забравяйки, че смъртта се почита с панихида. Но у нас доста неща са наопаки, та някои имат обесването за празник и затова го честват. Но освен да празнуват тази година взеха и да се псуват.

Започна се с "Оставка!" Думата не е нецензурна, но зарядът попържа. И полицията беше повече от заптиите, както в оня мрачен февруарски ден преди 141 години. И тогава не се е минало без псувни, но с тях единоверците на султана са изразявали радостта си от залавянето на баш комитата, тръгнал да клати империята. А завчера свободните републиканци и демократи се псуваха със злоба. И се ругаха, че всеки правел политика, отърквайки се в паметта на Апостола.

Та затуй Плевнелиев като същи Евробарометър съобщи, че сме далеч от европейските народи откъм святост и демокрация в републиката. Но пък мярката за патриотизъм, наречена "Волен Сидеров", се оказа на по-особено мнение по въпроса. По най-демократичен начин атакистът налетя върху честващите с четата си, указвайки целта на атаката: "България над всичко." Не че атакуваните имаха нещо против България, но голяма крамола настана. Разпарчетосаха честването с частен патриотизъм, както хайдуците отмъкнаха грифоните от паметника за частен бизнес. Оставаше да намине и патриотът Росен Петров с офицерския си кортик, та риалитито да е пълно.

Тези двамата и досега правеха шоу, но друго си е да се сбият кой да сложи ред в държавата. И двамата не стават за тая работа, но са се вторачили в поста вътрешен министър. Със СРС-та и патрулки към свята и чиста република. Ако спечелят, ще делят според печалбата, ако загубят - тяхното не се губи. Но да си спомним предупреждението на Дякона, че докато постигнем целта си, ще отидат и невинни хорица.

Как обаче да бъде изпълнен заветът му: "От едно място трябва да се свири"? У нас свиркаджиите са безчет и всеки надува свирката, както на него му харесва. Само в парламента има ред в тая работа. Довчерашният избраник от ГЕРБ Красимир Стефанов разкри - десет души въртели парламента, а другите само натискали копчетата за гласуване. Ей туй каза. И е прав.

Че народната работа не е лека, спор няма. Но куца, ако не е доходна. Единият гол кураж не стига. Бай Васил го е повтарял често на комитетските хора: "Пари, пари!" Та заради тях друг ГЕРБ-ерски депутат - Владислав Горанов, заряза народното дело. Обяви, че напуска политиката, за да запази експертния си профил. Бащицата Бойко Борисов обаче го профилира в медиите с думи прости. "Шефе, рекъл му Горанов, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. А аз съм на 30, колегите ми станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лв. и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам?"

И Горанов е прав. Само не се разбра кои точно са колегите му милионери. Ако са тези в залата, откъде идва горницата между депутатската заплата и милионите? И как осмислят тези хора дните си? И на друго се чудим в този смисъл - как Борисов се уреди с пожизнена политическа кариера, без да се е похвалил някога с милиони от бизнес?

Има и други честни юнаци, както казва Дякона. И добавя: "Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във