Банкеръ Weekly

Общество и политика

Маскарад

Истински поток от новини произведе визитата на българския премиер Пламен Орешарски в Азербайджан. Но нещо изключително важно някак убягна от фокуса на медиите. В уж правителствената делегация на челно място се извиси не премиерът, а лидерът на ДПС Лютви Местан. Каква работа има в делегацията на обявената за експертна изпълнителна власт? Нима на неговите плещи легна задачата да договаря междудържавните отношения? Или пък високопоставеният партиец се ползва с някаква потайна привилегия и стои над българските министри? Поне такива впечатления оставиха информациите и снимките от Баку, от които стана ясно, че Орешарски бил приет в резиденцията на първата дама Мехрибан Алиева заедно с лидера на ДПС Лютви Местан. А според запознати с протокола на прикаспийската република президентшата рядко се среща с държавни глави в рамките на техни посещения в Баку, камо ли да покани в двореца си обикновен партиен водач, без каквито и да е формални властови позиции.

Да не би пък Орешарски да не знае какво да говори и се налага видният езиковед Местан да му шепне в ухото? Защото е малко вероятно премиерът ни да се притеснява да влезе сам при владетелката на азерите, та да разчита на известния с екзактния си израз негов спътник да я омайва.

Каква точно е била заверата едва ли ще разберем, но пък ясно видяхме лицемерието на подчинената по партийна линия на Лютви Местан екоминистърка Искра Михайлова, която също бе част от делегацията. За Азербайджан, казва тя, било изключително важно да научи от България как управляваме отпадъците си.Да се смее ли човек или да плаче... Та нали именно заради проблемите с боклуците Европейският съюз е завел редица дела срещу страната ни. Както се казва, като няма какво да кажеш, по-добре да си мълчиш.

Същото се отнася и за външния ни министър Кристиян Вигенин. Като неподготвен ученик той изтърси, че ще налага санкции срещу Украйна - въпреки позицията на БСП, че България трябва да събере още информация за безредиците. Най-лесно, по думите му, било да се забрани издаването на визи за виновните за сблъсъците. Друг вариант бил замразяване на авоарите на провокаторите в български или в европейски банки. Но как ще ги пресява добрите украинци от лошите - Вигенин не казва. Щял да разчита на посолствата на държавите от ЕС в Киев да изготвят списъците с хора, които да бъдат обхванати от санкциите.

В същото време външните министри на Франция, Германия и Полша отидоха на посещение в Киев, за да търсят изход от кризата. Вигенин обаче предпочете да действа във Facebook. "Ситуацията в Украйна е изключително тревожна, опасявам се, че е близо до точката, от която връщането към политическия процес може да стане непостижимо. Необходими са много мъдрост и отговорност от украинските лидери, намирането на компромиси ще спаси човешки животи, всичко друго е път към хаоса!", сподели с приятелите си министърът ни на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във