Банкеръ Weekly

Общество и политика

И кумецът на Цветанов в схемата за бежанците

На ръба на закона се харчат милионите левове, които Държавната агенция за бежанците получи от Европейския бежански фонд и националния бюджет. Необезпокояван от никого председателят й Николай Чирпанлиев еднолично нарежда да се плаща на избрани без конкурс фирми, понякога дори без опит в съответните сфери. Тази схема работи безотказно вече няколко месеца, но сега е в своя апогей, тъй като наличните над 10 млн. лв. трябва да се усвоят до 30 април.

Както в. "БАНКЕРЪ" писа още в своя брой 47 от 23 ноември 2013-а, всичко това е възможно благодарение на привилегията, която дава чл.90, ал.1, т.4 от Закона за обществените поръчки. От агенцията ни обясниха, че възлагането на поръчките чрез договаряне без обявление се налагало, "за да бъдат избегнати последици, непосредствено застрашаващи живота и здравето на бежанците" и поради невъзможността да бъдат спазени сроковете за провеждане на друг вид процедури. Благодарение на този бърз, но напълно непрозрачен вариант, средствата вече са разпределени и остава само да се подпишат договорите с предварително избраните компании.

Три милиона лева например ще бъдат дадени за превръщането на три танкови халета в Регистрационно-приемателен център за Харманли. Агенцията за бежанците е поканила за формална надпревара три на пръв поглед неизвестни фирми - едноличния търговец "Металик - Иван Михайлов", "Пи Ес Пи" и "Коев". От ведомството твърдят, че при избора на изпълнителите е правено проучване за качеството на извършваните от тях дейности, професионалния им опит и възможностите да изпълнят поръчката в кратки срокове. Но един по-детайлен поглед разкрива изключително интересни подробности.

Едноличният търговец Иван Михайлов се оказва един от маститите бизнесмени в Пловдив. Той участва в управлението на 17 дружества (като е собственик на шест от тях), с които е спечелил десетки обществени поръчки. Името му се прочу най-вече с това, че в началото на май 2013-а осигури самолет, с който пловдивският митрополит Николай отиде до Божи гроб, за да вземе Благодатния огън. Акцията бе впрегната в предизборната кампания на ГЕРБ, заради което в публичното пространство се появиха информации, че Михайлов е близък с партията на Бойко Борисов. Всъщност справка във фирмения регистър "Дакси" показва, че Иван Михайлов има тесни бизнес отношения с кумеца на Цветан Цветанов - Тодор Бояджиев. Двамата са партньори в консорциума "Ти Ви Би".

Никак не е за пропускане и обстоятелството, че при управлението на ГЕРБ Михайлов бързо и безпрепятствено успява да се вмъкне в бизнеса с възобновяеми енергийни източници. Първоначално той се разминава със задължителната екооценка на инвестиционното си намерение за изграждане на фотоволтаична централа на терен от 8 дка край Любимец. Просто през декември 2011-а тогавашният директор на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково Димитър Илиев решава, че такава няма нужда да се прави. После, в началото на март 2012-а, идва и решението на Областната дирекция "Земеделие" за промяна на предназначението на земеделската земя и утвърждаване на площадки за слънчева централа. А след още три месеца общинският съвет в Любимец одобрява подробния устройствен план за проекта.

Не по-малко любопитно е, че Иван Михайлов има връзка и с уж прекия си конкурент за бежанските милиони - "Пи Ес Пи" на Юлиан Димов. Чрез обединението "Дяволски мост Ардино" през април 2013-а те са взели над 3 млн. лв. за реставрацията, консервацията и експонирането на едноименната културно-историческа ценност. Освен това преди месец ЕТ "Металика - Иван Михайлов" и "Пи Ес Пи", като част от обединението "Транспорт Плевен 2014", подадоха документи за участие в конкурса за изграждане на ново тролейбусно депо в Плевен на стойност 6.5 млн. лева. Така че едва ли може да очакваме между тях да има реална и сериозна битка. Която и от двете фирми да избере Агенцията за бежанците, нищо чудно другата да бъда привлечена като подизпълнител. Странно или не, и ЕТ "Металика - Иван Михайлов" и "Пи Ес Пи" през 2013 г. са се сдружили с кърджалийската "Хитбилдинг", която без какъвто и да било конкурс бе наета на 12 ноември от Николай Чирпанлиев за извършване на строително-ремонтни работи на пет от десетте сгради в бежанския лагер в Харманли и изграждане на електрическа инсталация за захранване на фургоните. За тези си услуги "Хитбилдинг" на Георги Хитов първоначално получи 1 613 107 лв., но на 20 януари й бяха отпуснати още 480 хил. лева. Иначе чрез обединението "Спорт за всички" едноличният търговец Михайлов и колегата му Хитов са взели на 30 юли 2013-а точно 5 238 158 лв. за "утвърждаване на здравословен начин на живот и създаване на условия за занимания и спорт на населението, туристите и хората с увреждания" в община Ардино. Консорциум между "Пи Ес Пи" и "Хитбилдинг" пък е прибрал на 9 октомври миналата година 3 145 100 лв. без ДДС от община Стамболово за реконструкция на пътища.

Третият играч в надпреварата за танковите халета в Харманли и парите от Агенцията за бежанците - "Коев" ЕООД, също има връзка с останалите, макар и не чак толкова пряка. Дружеството, чийто собственик е Тодор Коев, гравитира около известната кърджалийска компания "Ардастрой" на Александър Елинов - Садък, който взе от държавата 77 млн. лв. за т.нар. Водно огледало. Двете фирми често играят заедно чрез различни обединения и консорциуми. В списъка с бизнес партньори на "Ардастрой" обаче фигурира и "Устра холдинг", който от своя страна участва в споменатото по-горе обединение "Дяволски мост Ардино".

По-важното за "Коев" ЕООД е друго. Върху дружеството има наложен запор за 35 146 евро от "Пиреос лизинг България" ЕАД. Както в. "БАНКЕРЪ" пръв писа, Николай Чирпанлиев сякаш има странна слабост да си харесва затънали в дългове компании, които едва ли не спасява с парите за бежанците. За извършването на неотложни строително-ремонтни работи в Националния детски екологичен комплекс в Ковачевци незнайно по какви критерии той нае "Сим адвайс", върху която има запор за над 130 хил. лева. След това за осигуряването на 2000 двуетажни метални легла, 4000 матрака, възглавници и одеяла, както и 8000 комплекта спално бельо за местата за настаняване на чужденци в Харманли и в столичните квартали "Враждебна" и "Военна рампа" бе избрана "Д и Ш". Тя пък е заложена пред "Търговска банка Д" срещу 150 хил. лева. Но с получените от Чирпанлиев пари и двете фирми вече спокойно могат да покрият дълговете си. Няма да е изненада, ако така се случи и с "Коев" ЕООД.

Освен за Регистрационно-приемателния център в Харманли агенцията за бежанците е предвидила още над 4 млн. лв. за такива центрове и в столичните квартали "Военна рампа" и "Враждебна". Макар че процедурите за двата обекта са разделени (б.а. - за първия парите са 2.17 млн., а за втория - 1.88 млн. лв.), покани са изпратени до едни и същи фирми - "Бисер пласт", ЕТ "Идеал-Хасан Юсеинов" иДЗЗД "ГСМ - Стройкомерс 2014". За първите две няма много любопитни данни в публичното пространство, тъй като са регионални играчи със сравнително скромен бизнес. "Бисер Пласт" прави ПВЦ дограма в Плевен, а Юсеинов изпълнява различни строително-ремонтни работи във Велико Търново. Точно затова е интересно как са попаднали в полезрението на Чирпанлиев. У нас сигурно има стотици такива компании, но явно някой е посочил, или да кажем - препоръчал, точно тези.

Колкото до "ГСМ - Стройкомерс 2014", то е регистрирано по Закона за задълженията и договорите на 6 януари тази година, очевидно за да участва в посочената надпревара. В него влизат "Газстроймонтаж" АД и "Стройкомерс".

Поради всичко казано дотук попитахме агенция за бежанците кой носи отговорност за правилното харчене на държавните и европейските пари и предвиждат ли се някакви одити на сключените контракти. Оттам ни отговориха, че на 27-28 януари било извършено мониторингово посещение от представители на Еврокомисията, които следят целия процес. Всеки месец за комисарите се изготвял и отчет за сключените договори и свършената работа.

"През май 2014 г., след приключване на легитимния период за усвояване на средствата, ще бъде извършена проверка от Европейската комисия на дейностите, осъществени от Държавната агенция за бежанците в изпълнение на Спешните мерки. Освен това ще се направи и проверка от одитния орган и от сертифициращия орган към МВР. Проверките, които се извършват и предстоят да бъдат извършени на всички процедури за възлагане на обществени поръчки, са гаранция за ефективността и законосъобразността при усвояване на финансовите средства", поясняват още хората на Чирпанлиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във