Банкеръ Weekly

Общество и политика

Проверяват 34 българи с швейцарски сметки

"Не сме получавали в Националната агенция за приходите информация от германските данъчни власти за български граждани, притежаващи банкови сметки в Швейцария", заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на парламентарния контрол в петък, отговаряйки на въпрос на депутата от "Атака" Станислав Станилов има ли недекларирани сметки на български граждани в швейцарски банки.

Въпреки че Министерството на финансите на Германия не е предоставило такива данни, по силата на споразумението между Европейския съюз и Конфедерация Швейцария България получава информация за целите на данъчното облагане, включително и за доходи от лихви по спестявания. На база на получената информация в НАП е изготвен списък на физически лица, получатели на такива доходи, поясни Чобанов. Към момента в списъка влизат 34 лица, за които има данни за получени доходи от лихви за 2.3 млн. швейцарски франка. "Възложени са проверки, за да се установи дали получените от тези хора облагаеми доходи от лихви с източник Швейцария са декларирани в годишните им декларации за облагане на доходите", коментира финансовият министър.

Споразумението с Швейцария регламентира реда за предоставяне на персонална информация за такива доходи. Ако обаче получателите им не искат самоличността им да бъде разкрита, доходите им от лихви по сметки в швейцарски банки подлежат на облагане с данък в Швейцария. В този смисъл е важно уточнението, че персонална информация се изпраща в България само за онези хора, които са се съгласили самоличността им да бъде разкрита, за да не им бъде удържан данък в Швейцария. "Всъщност става дума за ограничен кръг лица", поясни Чобанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във