Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

131 починали от COVID между 17 и 23 август

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че 131 души са починалите от 17 до 23 август, като трима от тях са били ваксинирани. 

Болниците трябва да имат готовност за новата COVID вълна, защото очевидно тя ще расте. Трябва да имаме адекватна медицинска помощ и места за всички нуждаещи се. Това каза в Бургас главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той призова да се спазват предвидените мерки. И там, където има струпване на много хора, да се носят предпазни средства. Важното е да вдигнем темпа на имунизация, заяви доц. Кунчев. Според него това е единственото, което ще доведе до успех.

В Бургас Кунчев се включи в заседанието на Областния съвет по здравеопазване, където обсъждат въвеждането на мерки за действие срещу разпространението на COVID-19. Областта е в червената зона по заболеваемост.

Главният държавен здравен инспектор ще посети днес и Велико Търново. Това са двете области с най-висока към момента заболяемост от COVID-19 .

"При по-малко от 2-3% от напълно имунизираните се е стигнало до хоспитализация. Ако можехме да постигнем 60-70% обхват с ваксинацията, нямаше да се сблъскваме с такава вълна. Статистиката сочи, че по–малко от 2-3 % от напълно имунизираните стигат до хоспитализация, до интензивно лечение и още по-малко - до смърт. И това обикновено се случва при хора на много висока възраст, с много хронични заболявания и при които дори и едно друго по-леко заболяване би създало такива рискове. С две думи – големите съмнения относно това работят ли мерките и ваксините, трябва да ги забравим, но не го правим", заяви доц. Ангел Кунчев.

"На базата на всички тези данни, на всички научни информации, на цялата статистика, ние да продължим да се осланяме на социални мрежи, на теории, че ни лъжат и нарочно ни чипират. Това не е без резултат. Всеки има право на мнение, но няма право на собствени факти. И когато фактите са такива, единственото, което трябва да направим, е да го признаем. Трябва да е базисно ясно, че в общество, което не признава фактите, което отхвърля ваксините и не слуша лекарите си, не могат да бъдат различни резултатите", допълни той. 

След като участва в среща на Областния съвет по здравеопазване, главният държавен здравен инспектор посочи, че трябва да бъде засилен контролът по спазването на досегашните противоепидемични мерки, както и контролът в междуградския транспорт в областта.

"От това, което виждаме, има известни нотки на оптимизъм по отношение на известно на задържане на заболеваемостта. Ако то се окаже трайна тенденция, регионът ще се справи с откритите 253 легла и няма да има нужда от следващи стъпки", каза още доц. Кунчев.

"Координацията между кметовете, Агенцията по храните, полицията и областната управа ще доведе до това да учестим броя на проверките, които и сега не са малко. Тази дейност ще продължи, плюс разкриване на нови ваксинационни пунктове на шест места в страната, за да дадем възможност всеки желаещ да се ваксинира да го направи възможно най-близо", посочи той.

Доц. Ангел Кунчев се обяви за задължителна ваксинация на медицинските лица и хората, работещи в социалните заведения. "Приемете това като чисто медицинско мнение на експерт. За да стане факт, трябва да бъде прието в обществото и да се приеме като заповед. Според мен спрямо това не е никакъв медицински фашизъм, както го наричат някои, а е необходимост", подчерта главният държавен здравен инспектор. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във