Банкеръ Daily

Янка Такева:

1300 пенсионирани учители ще влязат пак в образователната система

"Кадровото обезпечаване трябва да стане политика №1 на МОН". Това заяви пред БНР Янка Такева, лидер на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя съобщи, че преди новата учебна година в страната се търсят 1450 учители, в София са необходими 230, в Пловдив - 241, в София област - 60, във Велико Търново - 20, в Габрово - 44, в Ловеч - 39 и т.н.

По думите ѝ няма опасност да започне учебната година без осигурени кадри, защото отново 1300 пенсионирани учители ще влязат в образователната система.

Търсенето на работни места се променя много динамично, подчерта Такева и уточни:

"Във всички региони се търсят учители по Технологии и предприемачество. Това е една нова учебна дисциплина, която се въведе от 4 до 8 клас, включително. С много висок норматив преподавателска заетост. Голяма част от колегите в едно училище не могат да правят пълен норматив, което не прави атрактивна тази длъжност, затова все по-често ще имаме потребност от този вид учители". 

Тази година в малките населени места се търсят много лектори, защото в малките училища учителите не могат да направят нужния норматив, обясни още тя и подчерта, че лекторите не искат да поемат часовете, защото е много ниско заплащането за това.

Янка Такева заяви, че заради епидемията от COVID-19 много учители не искат да влязат в системата на образованието, а над 3500 учители са се пенсионирани през тази година, изплашени от коронавируса. 

Според нея не страх от ваксините е причина за ниското ниво на ваксиниране сред учителите. 

"Много сериозни атаки има от антиваксърите. Днес получих имейл от една госпожа, няма да цитирам името ѝ, който имейл препратих на министерството на образованието. Там пише: "Г-жо Такева, веднага оттеглете подписа си от анекса, който сте подписали с МОН, според който всеки ваксиниран от системата на образованието има право на два допълнителни дни платен годишен отпуск, а за София 3 дни". Изписват се такива неща, че ще ви се завие свят, ако ги прочетете - какви неща се вкарвали в организма ни с ваксините. ... Всичко това отива и до учителите - и те са хора, и те се страхуват. Смятам, че властите тук трябва да вземат необходимите мерки спрямо тези хора, които създават суматоха. Трябва да има нещо, което е като морална спирачка", каза оке Янка Такева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във