Банкеръ Daily

Общество и политика

„13 века България“ с награда - финансиране на обучение в чужбина

Слава Иванова - изпълнителният директор на НДФ „13 века България“

За първи път Националният дарителски фонд „13 века България“ връчи награда, предназначена да помогне финансово на специализанти в чужбина. Това могат да бъдат както изявени млади учени, така и хора на изкуството. След обявения конкурс и постъпилите кандидатури са номинирани шестима души: пианистката Виктория Василенко, специалистът по нанотехнологии - д-р Ивалина Трендафилова, изследователят в в областта на отлагането на атомни слоеве и техните приложения Росен Георгиев, Деница Тодорова, специализираща в обработка на художествено стъкло, Лилия Пангелова, занимаваща се с дизайн на стъкло, и перкусионистката Вивиане Василева.

В условията на конкурса е зададено, че участниците могат да са български граждани до 35-годишна възраст, със завършено висше образование в сферата на изкуството или науката, с иновативни постижения в своята област. Задължително условие е и през 2019 г. да са били приети за следдипломна квалификация в университети на територията на Европа.

Съставът на журито, определил победителите, е посочен от Управителния съвет на „13 века България“ след предварително допитване до институции и организации в сферата на културата и науката. Негови членове са доц. д-р Пенко Господинов (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“), проф. д-р Сава Димитров (НМА „Проф. Панчо Владигеров“), проф. д-р Николай Йорданов (Международен театрален фестивал „Варненско лято“), проф. д-р инж. Фантина Рангелова (УАСГ), проф. Валери Стефанов (СУ „Св. Климент Охридски“). За председател на журито е определен доц. д-р Венцислав Велев, съветник на министъра на културата.

Победител в конкурса е Виктория Василенко. Тя е учила пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при Антонина Бонева, а по-късно и при проф. Стела Димитрова-Майсторова. Завършва бакалавърската си степен във Факултета по музика на НБУ, после продължава следването си в музикалния колеж „Рейна София“ в Мадрид и в Клавирната академия „Лаго ди Комо“, Италия. Магистърската си степен получава в Брюкселската музикална академия. Носител е на многобройни награди и отличия, сред които „Кристална лира“ за млад изпълнител, голямата награда на Фондация „Димитър Бербатов“, първа награда на Международния конкурс „Джордже Енеску“ в Букурещ. Победител е в клавирния конкурс-фестивал „Музикални четвъртъци“ в Женева. Удостоена е и с наградата „Златен век“ на Министерството на културата. В периода септември 2019 – септември 2020 е специализирала в класа по пиано на Луи Лортие в Музикалния колеж „Кралица Елизабет“ в Белгия.

Всички номинирани участници и победителят в първия конкурс на „13 века България“ са получили плакет, грамота, парична награда, с която да покрият разходи по обучението си, както и наградена рисунка от Националния младежки конкурс „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“, организиран от Националния фонд съвместно с УНИЦЕФ – България по повод 30 години от приемането на Конвенцията за правата на детето.

Церемонията по награждаването се състоя в Балната зала на Националната галерия – „Двореца“ на 1 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във