Банкеръ Weekly

Общество и политика

13-ТЕ ПРАЗНИ СТОЛА

НЕ МОЖЕШ ДА СТОРИШ НЯКОМУ ПО-ГОЛЯМО ЗЛО ОТ ТОВА, ДА СЕ ЗАНИМАВАШ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО С НЕГО


Дали в нашето контраразузнаване знаят тази мисъл на Елиас Канети е спорен въпрос. Безспорно е обаче, че каквото и да кажат в своя защита посечените тринадесет, в съзнанието на хората червейчето на съмнението винаги ще се обажда с: Абе, има нещо!!! Още повече че според източници от службите богатството на Майкъл Чорни се изчислява между 2 и 7 млрд. долара.


В отговор на решението на НСС за експулсиране на Чорни адвокатът му Тодор Батков заяви категорично: ...Няма да съдим нито България, нито МВР - ще съдим генерал Атанас Атанасов, като размерът на обезщетението щял да бъде седемцифрена сума - от 1 000 000 до 9 999 999 долара.


За литовеца Денис Ершов пък изтече информация, че НСС била засекла скрито преливане на пари между негови фирми.


Бизнесмените Владимир Горшенин, Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков, които според признанията на ген. Атанасов нямали нищо общо с Чорни, от своя страна били уличени в нелицензирана търговия с оръжие и специална продукция, както и в съмнителни сделки с диаманти и скъпоценни камъни. Контраразузнаването ги било подозирало още в опити за оръжейни сделки с ембаргови държави от третия свят - бизнес, който би могъл да злепостави България и да предизвика международен скандал. А шефът на завод Елпром - Тетевен, Йордан Накев обвини Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков, че източвали предприятието чрез фирмата им Уинслер стийл, която била кипърска офшорка, регистрирана в Лимасол. В тази фирма бил съдружник и бившият директор на Елпром Антим Вълчев. Подобно обвинение срещу двамата руснаци дойде и от СДС - Якоруда. Оттам обявиха, че те били причината за фалита на Завода за метелорежеци машини в този наш град. От своя страна 250-членният колектив на тамошното ЗММ изпрати протестно писмо до президента Петър Стоянов, свързано с изгонването на собствениците на предприятието - Хайрулин и Ширков, от страната. Хората живеят в тревога и притеснение за бъдещето си. Това е политическа поръчка и няма нищо вярно в обвиненията срещу тях, пишат работниците. Изпълнителният директор на завода Мустафа Хаджисюлейман твърди, че предприятието работи без сътресения, а в момента се извършва финансова ревизия, която проверява дейността на бившия председател на директорския борд на дружеството Янко Хаджигеоргиев. Двамата руснаци водят съдебно дело срещу него за злоупотреби с фирмени финансови средства в особено големи размери.


В подобна схема за търговски сделки чрез фирмите си и чрез подставени лица с военнопромишления комплекс на Югославия бяха вкарани и осемте граждани на западната ни съседка. Преглед на Държавен вестник показва, че осемте югославяни имат фирми, регистрирани у нас след 1996 година. Като пикантна подправка дойде откритието, че Славиша Алексов е съдружник на съдения за нарушаване на югоембаргото и устройване на частна митница по пътя София - Калотина Боян Петракиев-Барона. Двамата имат обща фирма Шечер и сол, регистрирана на ул. Милин камък 57 в столичния квартал Лозенец. В четвъртък пък самият Барон заяви, че през тази фирма и една игла не е продадена, а приятелят му от детинство Славиша просто бил набеден.


От спецслужбите намекнаха и че някои от югославските граждани са засечени в контакти със сръбското разузнаване у нас.


Всичко това пряко кореспондира с изразените съмнения от премиера Иван Костов и президента Петър Стоянов за наличието на паралелни икономически структури у нас.


Най-заспала е версията, че това е политическа игра, имаща за цел да отклони вниманието от Филчевгейт, в който НСС и нейният началник се изложили. И че акцията с изгонването на Майкъл Чорни и останалите трябвало да върне ореола на тази специална служба.


Високопоставен източник от НСС сподели специално за БАНКЕРЪ, че списъкът с чужденците бил готов още преди да избухне скандалът с намерените в дома на главния прокурор подслушвателни устройства и неочакваната ескалация на напрежението в тази посока спряла предвижданата акция по експулсирането на 13-те.


А иначе версиите по темата Чорни са безкрайни - от тази за разправии между него и Владимир Грашнов, уж свързани с бъдещето на футболен клуб Левски, до тази, че България била враг на световното еврейство. Независимо че според адвокат Батков мярката на НСС била откровена проява на антисемитизъм и че Световният еврейски конгрес във Вашингтон щял да бъде информиран по казуса Чорни и да го обсъди на едно от следващите си заседания.


Не издържат поне засега и твърденията на бившия шеф на Централната кооперативна банка Стоян Александров, че с изгонването на Чорни много щял да пострада финансовият министър, който накарал бившия борд на банката да даде на Чорни 5 млн. долара без съдебни дела. Това би могло да се сбъдне само ако Румен Спасов покаже документи, че е върнал дължимите от Орион 6 млн. долара на еврейския бизнесмен.


Натискът от Вашингтон като възможна причина за твърдите действия срещу Майкъл Чорни е блазнеща възможност, но е малко вероятен - изгонването стана почти след отпътуването на шефа на ЦРУ Джордж Тенет от нашата страна.


Не е за подценяване обаче версията, че руски икономически групировки имат пръст в това. Във външното ни министерство се получи нота от посолството на Русия у нас, с която се иска информация за трима от изгонените - Ширков, Хайрулин и Горшенин. За Чорни - ни дума. А и е публична тайна, че той има немалки проблеми и в самата Русия.


Колкото до осмината сърби, те като че ли дойдоха да омекотят удара Чорни. Справката за техните фирми и предмета на дейност - хазарт и внос на ротативки, хотелиерство, ресторантьорство, вътрешен и международен туризъм, бартерни и компенсациони сделки, вътрешно- и външнотърговска дейност, показва, че причината за изгонването им са най-вече съмненията за препиране на пари и износ на капитали.


От НСС не отричат, че скоро ще научим и за други изгонени, без да потвърждават, че между тях ще има още руснаци.


Избрахме по-кратък и по-ефективен, макар и съпроводен с много медиен шум път - заяви пред в.БАНКЕРЪ високопоставен източник от МВР в отговор на въпроса защо изгонените не са предадени на съдебните власти. - Спестихме си безкрайни следствени дела и съдебни дирения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във