Банкеръ Daily

Общество и политика

125 проекти с финансиране по Столичната програма „Култура“

Столичният общински съвет е утвърдил днес (27 януари) проектите, които ще се реализират в рамките на годината с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община.

Подадени са били 347 идейни предложения, но експертните комисии в отделните направления са одобрили само 125 от тях. Те ще бъдат финансирани с 1 396 660 лева.  

По Столична програма „Култура“ за 2022 г. ще бъдат реализирани проекти, чиито дейности са насочени към ангажиране на младата публика, както и подкрепящи млади автори. Популяризирането на четенето е сред акцентите в литературата. В сферата на културно-историческото наследство се обединяват усилията по разкриване и опознаване на историческите находки с тяхната социализация, насърчават се дейностите, свързани с популяризирането на културата, традициите и обичаите. Целта е да се достигне до повече хора и най-вече до младите аудитории.

За 2022 г. има новосъздадено направление „Танц, танцов театър и пърформанс” и по него ще бъдат подкрепени осем проекта.

От Столична община информират и че през тази година също прилагат антикризисните мерки в подкрепа на артистите и организаторите на събития, в отговор на пандемията от COVID-19. Запазва се по-ниското ниво на собствен принос на организациите (намалено от 20% на 5%), както и допустимите по-високи административни разходи по проекта, които могат да бъдат до 30% от бюджета.

Отново се допуска и закупуване на техника, софтуер и техническо оборудване. Разработени са и допълнителни условия за допустимост на разходите при извънредна COVID-19 ситуация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във