Банкеръ Daily

Общество и политика

10.27% е избирателната активност към 10.00 часа

Завърши първото заседание на Централната избирателна комисия.

"Няма сериозни проблеми в изборния ден. Няма закъснения в отварянето на избирателните комисии. Където е било необходимо, са подменени членовете на секциите. Постъпилите към момента жалби и сигнали във връзка с избирателния ден са около 30.  Голяма част от тях се отнасят до общинските избирателни комисии. Предприети са мерки”, заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

10,27% е избирателната активност в страната към 10.00 часа. 649 191 избиратели от 6 217 606 са гласували. На изборите през 2015-а година активността към този час е била 10,56%.

57 досъдебни производства е образувала Прокуратурата за престъпления, свързани с изборния процес, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

От тях 37 производства са пряко за изборни престъпления,останалите 18 са за други престъпления, свързани с изборния процес, или извършени от лица с имунитет.

От 57 досъдебни производства 9 се разглеждат като бързи производства, а останалите 48 – по общия ред.

Преписките, по които се извършва проверка по подадени сигнали до този момент са 690, по 39 от тях са постановени откази, 29 са изпратени на други органи, и по 202 преписки и сега в момента се извършват проверки.

Сотир Цацаров каза още, че са снети и 9 имунитета до момента, още 5 предложения чакат в съдебната палата и тепърва ще бъдат преценявани. За 9 лица има повдигнати обвинения.

От 9-те лица със свален имунитет двама са кандидат кметове и останалите са кандидати за общински съветници. Чака се искане, отправено от прокуратурата до ЦИК за снемане имунитета на още 5 души.

В сравнение с предните местни избори през 2015-та година досъдебните производства са намалели наполовина. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във